Home Bots & Bullets Politie VS zet drones in op zoek naar topless zonnebaden

Politie VS zet drones in op zoek naar topless zonnebaden

door Pieter Werner

De politie van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft drones ingezet om bij een strand in Golden Valley te zoeken naar mensen die naakt en topless zonnebaden. Na kritiek op deze vorm van surveillance, en klachten over het specifiek controleren van zwarte strandgasten, zag het politiekorps zich genoodzaakt een uitleg over dronegebruik op de website te plaatsen.

Volgens de politie is de surveillance met drones het gevolg van klachten over ‘potentieel onveilige en onwettige situaties’. Uiteindelijk zouden acht mensen gecontroleerd zijn, onder wie twee zwarte mensen. Er zijn geen overtredingen geconstateerd.

Pandemie

Over de inzet van drones zegt de politie van Minneapolis: “De politie gebruikt drones om de openbare veiligheid te bevorderen en bewijsmateriaal te verzamelen, vooral in moeilijk toegankelijke gebieden, en als de-escalatie-instrument. Voorbeelden hiervan zijn bewaking tijdens bijeenkomsten op openbaar terrein, zoals gemeenschapsfeesten en brandweeroperaties. Onlangs is de stad drones gaan gebruiken tijdens de COVID-19-pandemie om onnodige persoonlijke contacten tussen burgers en officieren te voorkomen.”

Geen privacy

Kritiek op de inzet van drones om ‘nudity’ op te sporen pareert het politiekorps met de verklaring: ‘Drone-beelden zijn alleen toegankelijk voor een beperkte groep medewerkers binnen de afdeling en worden uitsluitend gebruikt voor documentatie, bewijsverzameling en indien nodig vervolging. Politiepersoneel is getraind in dataprivacy en geheimhouding. Volgens de wet hebben mensen in de openbare ruimte geen privacy door inzet van beveiligingsapparatuur.’

Misschien vind je deze berichten ook interessant