Home Bots in Society Ontslagen door AI bij BT

Ontslagen door AI bij BT

door Marco van der Hoeven

BT Group, de grootste aanbieder van breedband en mobiele telefonie in Groot-Brittannië, heeft aangekondigd om tegen 2030 tot 55.000 banen te schrappen, wat zou kunnen neerkomen op meer dan 40% van het huidige personeelsbestand. Deze beslissing komt onder meer door meer gebruik van AI.

Onder leiding van CEO Philip Jansen voert BT een transformatieplan uit om zijn glasvezelnetwerk uit te breiden en snelle 5G mobiele diensten te introduceren. Hoewel het bedrijf voor het eerst in zes jaar tijd een pro forma omzet- en kernwinstgroei rapporteerde, hebben de kosten van deze transformatie en de impact ervan op de vrije kasstroom hun tol geëist van de aandelen van het bedrijf, waardoor de ochtendhandel met 7% daalde.

Jansen benadrukte dat BT na het voltooien van de uitrol van glasvezel en het implementeren van digitalisering, AI-adoptie en structurele vereenvoudiging tegen het einde van de jaren 2020 met een kleiner personeelsbestand en aanzienlijk lagere kosten zal werken. Het totale personeelsbestand van de groep zal naar verwachting dalen van 130.000 tot tussen de 75.000 en 90.000 tegen 2030, waarbij ongeveer 30.000 van de huidige werknemers aannemers zijn.

Jansen onthulde dat het banenverlies zal versnellen naarmate BT de aanleg van glasvezel voltooit en 3G uitfaseert. Hij zei dat de verlagingen over een periode van vijf tot zeven jaar zouden plaatsvinden. De Communication Workers Union (CWU) erkende dat dit banenverlies werd verwacht vanwege infrastructuur- en technologische veranderingen. De CWU benadrukte de noodzaak voor BT en de vakbond om gesprekken aan te gaan om een soepele overgang te garanderen, en suggereerde dat het bedrijf prioriteit geeft aan het behouden van directe banen terwijl het aantal aannemers wordt verminderd.

De CEO van BT besprak ook de rol van AI in de toekomst van het bedrijf. Hij verklaarde dat er met de komst van digitale netwerken ongeveer 10.000 minder netwerkingenieurs nodig zouden zijn, terwijl automatisering en AI-technologieën nog eens 10.000 banen zouden vervangen. Jansen benadrukte de aanzienlijke kansen die AI biedt, met name generatieve AI-grote taalmodellen, die hij vergeleek met de transformerende impact van smartphones. BT is van plan om AI te gebruiken om de klantenservice te verbeteren en andere zakelijke kansen na te streven, terwijl het toch een menselijk tintje behoudt via zijn multichannelbenadering en fysieke winkels.

Misschien vind je deze berichten ook interessant