Home Bots & Business OnRobot introduceert magnetische grijper voor robots

OnRobot introduceert magnetische grijper voor robots

door Pieter Werner

OnRobot heeft de MG10 op de markt gebracht, een magnetische grijper voor toepassingen op het gebied van materiaalverwerking, assemblage en machinebesturing in de productie-, auto- en ruimte-/luchtvaartindustrie. De MG10 is volgens de fabrikant volledig compatibel met alle grote robotmerken.

Standaard magnetische grijpers hebben slechts een eenvoudige aan/uit-functie. Om de toegepaste kracht in te stellen, moeten gebruikers rubberen ‘voetjes’ toevoegen om ruimte te creëren tussen de magneet en het object. Dit is een omslachtig en onnauwkeurig proces dat niet altijd voor perfecte resultaten zorgt. Dit geldt vooral bij toepassingen waarbij dunne metalen platen en kleine metalen onderdelen moeten worden verplaatst. Magnetische grijpers pakken dan vaak per ongeluk meer dan één plaat of onderdeel omdat de kracht niet kan worden aangepast.

Problemen 

“Standaard magnetische grijpers leveren veel problemen op omdat vrijwel elke keer dat een toepassing of het te bewerken onderdeel verandert, er handmatige aanpassingen nodig zijn om het gebrek aan functionaliteit van de grijper te compenseren”, zegt Enrico Krog Iversen, CEO van OnRobot. “De innovatieve MG10-grijper van OnRobot maakt daar een einde aan dankzij de instelbare krachtfuncties. Hiermee kunnen snel en eenvoudig nauwkeurige toepassingen voor materiaalverwerking worden ingezet.”

Vallen van onderdelen

In tegenstelling tot standaard magnetische grijpers, wordt de innovatieve MG10 geleverd met ingebouwde grip en sensoren voor het detecteren van onderdelen. Voor toepassingen waarbij plaatmetaal moet worden verwerkt, zorgt deze functionaliteit voor een soepele, consistente en veilige werking. Bijvoorbeeld wanneer robots plaatmetaal van een stapel moeten tillen, in een afkantpers moeten plaatsen en vervolgens weer moeten oppakken wanneer de machine klaar is. Bovendien zorgen deze functies ervoor dat, als de robot tijdens het uitvoeren van een taak zijn vermogen verliest of een noodstop moet maken, het te behandelen onderdeel niet valt.

De nieuwe MG10-grijper kan taken overnemen op het gebied van machinebesturing, assemblage en materiaalverwerking die vroeger werden uitgevoerd door kostbare en complexe pneumatische grijpers. “Waar pneumatische systemen een externe luchttoevoer, bekabeling en doorlopend onderhoud vereisen, is de MG10 direct klaar voor gebruik. Dit resulteert in aanzienlijk lagere gebruikskosten in vergelijking met zijn pneumatische tegenhangers”, aldus Iversen.

Oneffen, ruwe of geperforeerde oppervlakken

De MG10 biedt ook nauwkeurige en duurzame verwerking van objecten met ruwe, oneffen of geperforeerde oppervlakken. Hierdoor is de MG10 ideaal voor allerlei toepassingen in de productie-, auto- en lucht-/ruimtevaartsector. Bovendien zorgt de multimagneet-opstelling van de MG10 ervoor dat deze grijper uiteenlopende maten, gewichten en onderdelen met vreemde vormen kan hanteren.

Er zijn veel toepassingen waar vacuüm- en vingergrijpers simpelweg niet slim en krachtig genoeg zijn om te slagen. Voorbeelden hiervan zijn buigpersen met meerdere fasen en het oppakken van onderdelen met veel gaten. De MG10 kan dergelijke taken met gemak aan, of het materiaal nu een onbewerkt stuk metaal, een geponst stalen onderdeel of een geperforeerde staalplaat is.

“De productiesector ontwikkelt zich steeds meer in de richting van lage volumes/hoge mix-producties. De mogelijkheid om snel van de ene toepassing naar de andere over te schakelen, is daarom meer dan een leuk gadget. Het is zelfs essentieel”, aldus CEO Iversen. “De MG10 is de enige magneetgrijper op de markt die zo veelzijdig, intelligent en zo gebruiksvriendelijk is dat hij snel kan worden ingezet voor taken variërend van machinebediening en palletiseren tot het ontstapelen van metaalplaten. En dat alles in één no-nonsense, plug-and-play-pakket.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant