Home Bots & Brains Nieuwe medische accreditatie in VS voor UV robots

Nieuwe medische accreditatie in VS voor UV robots

door Pieter Werner

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft Xenex Disinfection Services een zogenoemde De Novo accreditatie verleend voor hun LightStrike+ apparaat, een robot die gebruik maakt van hoogintensief, breed-spectrum ultraviolet (UV) licht voor desinfectie. Met deze toekenning introduceert de FDA een gloednieuwe categorie voor medische hulpmiddelen, waarbij de LightStrike+ robot het eerste product binnen deze klasse is.

Hiermee zet de FDA een nieuwe standaard voor regelgevende procedures met betrekking tot UV-robots die bedoeld zijn voor de vermindering van ziekteverwekkers op niet-poreuze, veel aangeraakte oppervlakken in zorgomgevingen. De goedkeuring door de FDA biedt ziekenhuisbestuurders vertrouwen in de geldigheid en nauwkeurigheid van de claims geassocieerd met het LightStrike+ apparaat. De robot is ontworpen om de microbiële aanwezigheid op oppervlakken van niet-kritieke medische apparaten in zorginstellingen te verminderen, na conventionele reinigings- en desinfectieprocessen. De accreditatie staat het gebruik van deze apparaten toe in diverse zorgomgevingen zoals onbezette operatiekamers en ziekenhuiskamers.

De LightStrike+ robot maakt gebruik van een xenon-lamp om hoogintensief gepulseerd UV-licht te produceren dat tot doel heeft het aantal gevaarlijke ziekteverwekkers op oppervlakken binnen zorginstellingen te verminderen.

Dr. Mark “Tuck” Stibich, oprichter en Chief Scientific Officer van Xenex, heeft benadrukt hoe het bedrijf ziekenhuizen al meer dan een decennium heeft ondersteund om de patiëntveiligheid en de volksgezondheid te verbeteren. Hij uitte de hoop dat de FDA-accreditering meer ziekenhuizen zou stimuleren om deze technologie te gebruiken in hun strijd tegen ziekteverwekkers.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant