Home Bots in Society Minder angst bij patiënten door VR-brillen

Minder angst bij patiënten door VR-brillen

door Marco van der Hoeven

Deze maand zijn er in Meander Medisch Centrum op verschillende afdelingen tien ‘Virtual reality brillen” in gebruik genomen bij de behandeling van patiënten. De eerste ervaringen zijn positief: patiënten ervaren minder angst, pijn en stress bij behandelingen. Met het opzetten van een VR-bril, bevindt de patiënt zich in een volledige digitale wereld. Doordat de patiënt zich concentreert op de beelden die hij of zij ziet, worden de hersenen zo sterk afgeleid dat er minder angstprikkels doorkomen. De VR-brillen doen voor het eerst in hun intrede in Meander Medisch Centrum en zijn aangeschaft met financiële steun van de Vrienden van Meander.

Eén van de zes afdelingen die over een VR-bril beschikt is de afdeling waar komen patiënten voor een dagbehandeling oncologie of voor beschouwende zorg. Teammanager Annette Boersen: “De VR-bril is nu al een populair item. Je waant je in een compleet andere wereld wanen als je de bril opzet. Patiënten op onze afdeling zien de bril bij een andere patiënt en vragen vervolgens onze medewerkers of zij de bril ook een keer mogen opzetten. Met de bril op ben je in een onderwaterwereld of maak je een fietstocht op de Veluwe. Heel bijzonder. Patiënten worden zo op een prettige manier afgeleid van hun behandeling.”

Luuk Molenaar van SyncVR, leverancier van de VR brillen: “VR heeft vele toepassingen, het is mooi om te zien hoe wij deze veelzijdigheid optimaal kunnen inzetten binnen Meander. De VR-brillen worden op zes verschillende afdelingen ingezet voor onder andere: prikangst, ontspanning tijdens de dialyse, acute pijnvermindering bij wondverzorging en om angst te verminderen voorafgaand aan een operatie. De eerste berichten die ik nu krijg vanuit de afdelingen zijn zeer positief en ik ben overtuigd dat nog vele mooie ervaringen met VR zullen volgen.” 

Minder pijn door afleiding van de VR-bril

Michiel de Graaf is verpleegkundige op de SEH en tevens stafadviseur digitalisering in Meander. Hij heeft meegewerkt aan de implementatie van de VR-brillen, Michiel: “Ondanks dat er heel veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruik maken van VR-brillen was ik toch benieuwd of het bij ons ook zou gaan werken. Zelf heb ik recent een VR-bril gebruikt bij een patiënte met een gebroken bovenbeen die erg veel pijn had ondanks pijnstilling. En het maakte verschil. Zij gaf aan dat zij aanzienlijk minder pijn had door de afleiding die de VR-bril gaf. Voor mij een mooie eerste test en hopelijk een stukje technologie dat kan blijven ondersteunen bij behandeling op de SEH.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant