Home Bots & Business Microsoft trekt investering in gezichtsherkenning terug

Microsoft trekt investering in gezichtsherkenning terug

door Pieter Werner

Microsoft maakt een eind aan de samenwerking met het Israëlische AnyVision, een leverancier van technologie voor gezichtsherkenning. Eerder had Microsoft een minderheidsbelang genomen in het bedrijf, maar na een discussie in de media over de inzet van hun technologie aan de Israëlische grens besloot Microsoft weer te desinvesteren.

Diverse kranten berichtten dat de technologie van AnyVision door de Israëlische regering grootschalig zou worden ingezet op de West Benk. Uit een in opdracht van Microsoft uitgevoerd onderzoek door auditor Covington bleek weliswaar dat er geen sprake was van massaal inzetten van de technologie, maar gezichtsherkenning wordt wel degelijk gebruikt bij checkpoints. Dat schendt weliswaar niet de richtlijnen van Microsoft, maar toch neemt het technologiebedrijf het zekere voor het onzekere.

Op een verklaring op de website zegt Microsoft:

Na zorgvuldige afweging zijn Microsoft en AnyVision overeengekomen dat het in het belang van beide ondernemingen is dat Microsoft haar belang in AnyVision afstoot. Voor Microsoft versterkte het auditproces de uitdagingen om een minderheidsbelegger te zijn in een bedrijf dat gevoelige technologie verkoopt, aangezien dergelijke investeringen over het algemeen niet het niveau van toezicht of controle toestaan dat Microsoft uitoefent op het gebruik van zijn eigen technologie. Door een wereldwijde wijziging aan te brengen in haar investeringsbeleid om minderheidsinvesteringen in bedrijven die gezichtsherkenningstechnologie verkopen stop te zetten, is de focus van Microsoft verschoven naar commerciële relaties die Microsoft meer toezicht en controle geven over het gebruik van gevoelige technologieën.

Misschien vind je deze berichten ook interessant