Home Bots & Business Kennis uitwisselen op de Nationale Cobotdag

Kennis uitwisselen op de Nationale Cobotdag

door Marco van der Hoeven

Vorige week vond bij Olmia in Tiel alweer de vijfde editie plaats van de Nationale Cobotdag. In een ongedwongen sfeer konden bezoekers netwerken, en kennis uitwisselen over de snel groeiende cobotmarkt. “We zien een verschuiving, mensen doen liever leuker werk dan de hele dag dozen van een band halen.”

“We zijn met de cobotdag gestart vanuit het idee één keer per jaar alle leveranciers van cobots samen te brengen”, zegt Sven van der Wal, sales- en marketing manager bij Olmia Robotics. “We willen er een ongedwongen cobotfeest van maken, dat laagdrempelig is voor de bezoekers, en waar zij interessante contacten op kunnen doen.”

Dit jaar werd het evenement bezocht door een tweehonderdvijftig mensen, fors meer dan bij eerdere edities. Naast netwerken is ook kennisuitwisseling onderdeel van het programma. “We hebben een aantal lezingen georganiseerd, waarbij we zien dat er goede interessante inhoudelijke discussies ontstaan tussen de bezoekers.”

Markt

De markt voor cobots groeit enorm snel. Van der Wal: “Het gaat bizar hard. Die groei zien we in onze eigen organisatie, maar ook bij bedrijven om ons heen.” Hij verklaart de populariteit van cobots uit de snelle inzetbaarheid van deze robots. “dat is een groot voordeel voor gebruikers. Waar industriële robots in een aparte ruimte of achter een hek moet staan, is dat bij een cobot niet meer nodig.”

“We zien dat dit vooral interessant is voor kleinere bedrijven. Bovendien is de investering die je bijvoorbeeld als fabriek moet doen in een cobot een fractie van wat een industriële robot kost. Dus de ROI is voor veel bedrijven al snel heel gunstig.”

Mensen

“Wij richten ons als integrator op die markt, en merken dat er op dit m moment heel veel vraag komt naar cobots voor verpakken. Dat is ook een leuke markt, waar cobots echt toegevoegde waarde leveren. We zien daarbij dat robots niet worden ingezet om mensen te vervangen, maar juist om ze ander, meer uitdagend werk te kunnen laten doen. Juist omdat het zo lastig is om mensen te vinden zijn cobots een goede oplossing.”

“We zien dus een verschuiving, mensen doen liever leuker werk dan de hele dag dozen van een band halen. Dat kan een robot ook.” Hij krijgt veel vragen over de samenwerking met cobots. “Een cobot is nooit ziek, en heeft weinig onderhoud nodig, hij is ook schoner dan andere machines. Dat weten veel mensen niet.”

Innovatie

Hij ziet nog wel ruimte voor innovatie op de cobotmarkt. ‘Wat we goed zouden kunnen gebruiken is een cobot die nòg zwaarder kan tillen. Nu kan een cobot weliswaar grote dozen van een pallet afhalen, maar niet de pallet zelf optillen. Extra gewicht is dus welkom, maar dat neemt niet weg dat de huidige cobots voor veel bedrijven, dus ook kleine, een goede oplossing bieden.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant