Home Bots & Brains Hersenenloze’ soft robot navigeert door complexe obstakels

Hersenenloze’ soft robot navigeert door complexe obstakels

door Pieter Werner

Wetenschappers die eerder een soft robot ontwikkelden die eenvoudige doolhoven kon navigeren zonder menselijke of computersturing, hebben nu een ‘hersenenloze’ soft robot gecreëerd die zich een weg kan banen door complexere en dynamischere omgevingen.

“In ons eerdere werk lieten we zien dat onze soft robot een zeer eenvoudig obstakelparcours kon doorlopen,” vertelt Jie Yin, co-corresponderend auteur van een paper over het werk en universitair hoofddocent mechanische en luchtvaarttechniek aan de North Carolina State University. “Maar het kon pas draaien wanneer het een obstakel tegenkwam. In de praktijk betekende dit dat de robot soms vast kon komen te zitten.”

Dankzij een innovatieve aanpak kan de nieuwe robot nu op eigen kracht draaien en zich een weg banen door ingewikkelde doolhoven, waarbij hij zelfs bewegende obstakels kan omzeilen. Dit alles gebeurt door fysieke intelligentie, zonder dat een computer het aanstuurt.

Bij fysieke intelligentie worden de gedragingen van dynamische objecten zoals soft robots bepaald door hun structureel ontwerp en de materialen waarvan ze zijn gemaakt, in plaats van te worden aangestuurd door een computer of menselijke tussenkomst.

De nieuwe soft robots zijn gemaakt van lintachtige vloeibare kristalelastomeren. Het asymmetrische ontwerp zorgt ervoor dat de robot in bogen beweegt en zichzelf uit situaties kan ‘wringen’ waarin het anders vast zou kunnen zitten.

De wetenschappers demonstreerden de vaardigheid van de asymmetrische soft robot om door complexere doolhoven te navigeren, zelfs door ruimtes die smaller zijn dan de robot zelf. Ze testten het nieuwe robotontwerp zowel op een metalen oppervlak als in zand.

“Dit werk is weer een stap voorwaarts om ons te helpen innovatieve benaderingen van soft robotontwerp te ontwikkelen, vooral voor toepassingen waarbij soft robots warmte-energie uit hun omgeving kunnen oogsten,” zegt Yin.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant