Home Bots & Brains Gevoelige robot Archimedes kan kwetsbare voorwerpen oppakken

Gevoelige robot Archimedes kan kwetsbare voorwerpen oppakken

door Pieter Werner

Een robot die is ontwikkeld door het bedrijf Eureka is in staat om voorwerpen net zo voorzichtig op te pakken als een mens. Een demonstratie door de makers laat zien dat de robot, genaamd Archimedes, kwetsbare optische lenzen en spiegels van diverse afmetingen oppakt, en sorteert in een speciale krat. Volgens de makers reduceert dit de schade die soms optreedt bij het door mensen verplaatsen van deze lenzen, wat zal leiden tot minder schade aan de kwetsbare producten, en uiteindelijk een hogere productiviteit.

IKEA-bot

Eureka is een start-up van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Eerder kwamen de mensen van Eureka in het nieuws met de ‘IKEA-bot’, een robot die in staat was zelfstandig een IKEA-stoel in elkaar te zetten binnen negen minuten.

Algoritmen

Archimedes heeft een zes-assige robotarm die wordt aangestuurd door algoritmen die kunnen berekenen hoeveel kracht er nodig is om een bepaald voorwerp op te pakken, en wat vervolgens de beweging moet zijn. Hiermee weten de makers de Een gevoeligheid van de menselijke hand en het visueel vermogen van de menselijke ogen voor deze specifieke taak te verwerken in een machine.

Misschien vind je deze berichten ook interessant