Home Geen categorie Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven dalen sterk, maar snel herstel volgt

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven dalen sterk, maar snel herstel volgt

door Pieter Werner

De wereldwijde IT-uitgaven zullen in 2020 naar verwachting 3,5 biljoen dollar bedragen, een daling van 7,3% ten opzichte van 2019. Maar volgens onderzoeksbureau Gartner zal het herstel van de IT-markt sneller gaan die die van de wereldeconomie als geheel.

“De totale IT-uitgaven zullen naar verwachting in 2020 nog steeds sterk dalen, maar zullen sneller en soepeler herstellen dan de economie”, zegt John-David Lovelock, vice-president voor onderzoek bij Gartner. “Toch kunnen organisaties niet terugkeren naar eerdere processen die nu achterhaald zijn door de verstoring van hun primaire inkomstenstroom tijdens de pandemie.”

Creatief

“Van bioscopen tot banken, COVID-19 dwingt alle organisaties om creatief te worden en te blijven zonder uitsluitend fysieke ervaringen aan te bieden. In het bijzonder zouden CIO’s met minder budget van plan moeten zijn om meer digitaal te worden dan ze aanvankelijk hadden verwacht aan het begin van 2020.”

Hardware

De totale IT-uitgaven zullen in 2020 $ 3,5 biljoen bedragen, waarbij alle segmenten in 2020 zullen dalen. Hardware zal het hardst worden getroffen, aangezien kostenbesparingen de uitgaven in 2020 aanzienlijk zullen terugdringen. Verwacht wordt dat de uitgaven voor hardware in 2020 met 16,1% zullen dalen. Thuiswerken veroorzaakte een tijdelijke piek in de aankoop van apparaten, aangezien bedrijven bedrijfscontinuïteitsplannen voor COVID implementeerden- Als reactie hierop zullen de uitgaven voor apparaten echter niet snel naar het niveau van 2019 terugkeren.

Diensten en cloud

Gartner onderscheidt in de respons op de pandemie drie fasen, waarbij organisaties nu de tweede fase ingaan, Recover. Ze krijgen een achterstand in IT-projecten en minder budget. Daarom zullen CIO’s geneigd zijn om te investeren in abonnementsproducten en clouddiensten om de initiële kosten te verlagen. Infrastructure-as-a-service (IaaS) zal naar verwachting met 13,4% groeien tot $ 50,4 miljard in 2020 en 27,6% tot $ 64,3 miljard in 2021. De voortdurende vereisten voor samenwerking op de werkplek zullen aanhoudende uitgaven van eindgebruikers in cloudgebaseerde conferenties stimuleren, die naar verwachting zullen toenemen stijging 46,7% in 2020 volgens de laatste prognose.

Turbulent

“Met de versoepeling van lockdown-beperkingen, zullen veel bedrijven binnenkort terugkeren naar een hoger niveau van inkomstenzekerheid, waardoor sommige cashflowbeperkingen kunnen worden verlicht en CIO’s de uitgaven voor IT weer kunnen hervatten”, aldus Lovelock. “Deze pauze en herstart zal de groei uit 2020 en naar 2021 drukken. Het soepele‘ swoop ’herstel van de top IT-uitgaven maskeert een zeer turbulent herstel in sommige landen, industrieën en markten.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant