Home Bots & Business ‘Forse groei markt voor warehouse robotisering’

‘Forse groei markt voor warehouse robotisering’

door Pieter Werner

Het meest recente rapport van Research and Markets voorspelt een stevige groei voor de industrie van magazijnautomatisering. De analisten verwachten dat de markt tegen 2028 zal groeien naar een waarde van $44 miljard, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van bijna 15% tussen 2023 en 2028. Het rapport verwacht een groei van de vraag, gedreven door de opkomst van de e-commercesector, ontwikkelende toeleveringsketens en de behoefte aan snelle leveringsservices.

Ondanks een record aan orderachterstanden in 2022, veroorzaakt door beperkingen in de toeleveringsketen, ondervond de sector een daling in 2023 door economische vertragingen en geopolitieke spanningen. Met het oog op 2024 nemen de bestellingen toe, al blijven detailhandelaren voorzichtig met hun kapitaaluitgaven vanwege lage consumentenbestedingen en hoge inflatie.

E-commerce

De explosieve groei van e-commerce is een cruciale drijfveer achter de automatiseringstrend. De wereldwijde e-commerce-omzet, met een jaarlijkse groei van 20%, zal naar verwachting in 2021 bijna $5 biljoen bereiken. Deze sector vereist meer logistieke handelingen per artikel dan traditionele winkels, wat arbeidsuitdagingen in de wereldwijde logistieke sector van $5 biljoen verergert. Daarnaast zorgen technologische innovaties zoals autonome mobiele robots en geavanceerde opslag- en ophaalsystemen voor een revolutie in de magazijnoperaties. Toonaangevende bedrijven zoals Amazon en Walmart investeren fors in robotica.

Pandemie

De verschuivingen veroorzaakt door de pandemie hebben de overgang van ‘nice-to-have’ naar ‘must-have’ in de magazijnautomatisering versneld. COVID-19 heeft de behoefte aan veerkracht en flexibiliteit binnen toeleveringsketens benadrukt, waardoor bedrijven worden aangemoedigd om te investeren in geautomatiseerde oplossingen voor de lange termijn. Opkomende trends, zoals de groei van eGroceries en de behoefte aan snelle bezorging, stimuleren de ontwikkeling van gelokaliseerde micro-fulfilmentcentra uitgerust met geavanceerde automatiseringstechnologieën. Ook spelen automatisering van gemengde pallets en mobiele manipulatoren in op de behoefte aan veelzijdige en efficiënte verwerking van uiteenlopende artikelen, wat cruciaal is voor e-commerce en online retail.

Investeringen

De markt maakt substantiële investeringen mee in start-ups zoals Symbotic, Takeoff Technologies en Geek+, wat duidt op een sterk vertrouwen in het groeipotentieel van de sector. Gevestigde spelers zoals Amazon en Walmart investeren niet alleen binnen hun eigen faciliteiten in automatisering maar financieren ook innovatie door middel van initiatieven zoals het Industrial Innovation Fund van Amazon.

Arbeidstekorten

Automatisering biedt deels een oplossing voor arbeidstekorten, met name tijdens piekperiodes zoals Black Friday en Singles’ Day. De terughoudendheid van detailhandelaren door economische onzekerheden en de trends in consumentenbestedingen kunnen echter de snelheid van automatiseringsadoptie beïnvloeden. De uitgebreide analyse van het rapport, die meer dan 700 spelers omvat, wijst op een competitieve en dynamische markt. Terwijl start-ups en gevestigde bedrijven strijden om een marktaandeel, bevindt de industrie zich op de rand van een transformatieve groei die de toekomst van magazijnoperaties en het bredere logistieke landschap zal hervormen. Voor bedrijven die navigeren door deze evoluerende sector, kunnen strategische investeringen in automatisering cruciaal zijn om hun concurrentiepositie in de snelgroeiende en veranderende markt te behouden en te versterken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant