Home Bots & Business De vijf robottrends van 2021

De vijf robottrends van 2021

door Marco van der Hoeven

Het aantal installaties van industriële robots is binnen tien jaar (2010-2019) meer dan verdrievoudigd tot 381 duizend robots in fabrieken over de hele wereld. De International Federation of Robotics heeft een top 5 opgesteld van trends waar industrieën over de hele wereld mee te maken hebben. “De missie om traditionele productie te combineren met ´go ​​digital strategies´ plaatst robots in een toppositie”, zegt dr. Susanne Bieller, secretaris-generaal van de IFR.

Robots leren nieuwe trucs

Kunstmatige intelligentie in combinatie met vision en andere detectiesystemen stelt robots in staat moeilijke taken uit te voeren. Een van die taken is bin picking, dat in het verleden alleen voor een mensenhand haalbaar was. Nieuwe generaties robots zijn eenvoudiger te installeren en te programmeren en ze zijn koppelbaar. Vooruitgang in communicatieprotocollen integreren robots naadloos in automatisering en Industrie 4.0-strategieën.

Robots werken in slimme fabrieken

De auto-industrie was een pionier in slimme fabrieksoplossingen met behulp van industriële robots in assemblagelijnen, die al meer dan 100 jaar de traditionele autoproductie domineren. De toekomst is interactie van robots en autonoom geleide voertuigen – of liever autonome mobiele robots (AMR’s). Uitgerust met de nieuwste navigatietechnologie, zijn deze mobiele robots veel flexibeler in vergelijking met traditionele productielijnen.

Carrosserieën worden vervoerd op zelfrijdende transportsystemen. Ze kunnen worden losgekoppeld van de lopende bandstroom en doorgestuurd naar assemblagestations waar individueel uitgeruste varianten kunnen worden geassembleerd. Wanneer modellen volledig worden gewijzigd, is het alleen nodig om de robots en AMR’s te herprogrammeren in plaats van de hele productielijn te demonteren. Nu de integratie van werkstations voor samenwerking tussen mens en robot vaart neemt, melden robotleveranciers dat robots hand in hand werken met mensen zonder omheining.

Robots betreden nieuwe markten

De doorbraken op het gebied van connectiviteit dragen bij aan een grotere acceptatie van robots in productiesectoren die pas onlangs zijn overgestapt op automatisering, zoals voedingsmiddelen en dranken, textiel, houtproducten en kunststoffen. Voortdurende digitale transformatie zal leiden tot volledig nieuwe bedrijfsmodellen, omdat producenten gemakkelijker dan ooit kunnen diversifiëren. In de slimme fabriek worden verschillende producten vervolgens door dezelfde apparatuur geassembleerd – de traditionele productielijn bestaat niet meer.

Robots verkleinen de CO2-voetafdruk

Investeringen in moderne robottechnologie zullen ook gedreven worden door de eis van een kleinere CO2-voetafdruk. Moderne robots zijn energiezuinig, waardoor het energieverbruik van de productie direct wordt verminderd. Door een hogere precisie produceren ze ook minder afkeuringen en ondermaatse goederen, wat een positieve invloed heeft op de verhouding tussen input en output van hulpbronnen. Bovendien helpen robots bij de kostenefficiënte productie van apparatuur voor hernieuwbare energie, zoals fotovoltaïsche cellen of waterstofbrandstofcellen.

Robots helpen de toeleveringsketens te beveiligen

De pandemie heeft de zwakte van wereldwijde toeleveringsketens zichtbaar gemaakt. Fabrikanten hebben de mogelijkheid om het aanbod te heroverwegen met een heel andere kijk. Wanneer de productiviteit door automatisering wordt genivelleerd, hebben fabrikanten meer flexibiliteit gekregen die misschien niet beschikbaar was in landen met hoge lonen, zoals het grootste deel van de Europese Unie, Noord-Amerika, Japan of de Republiek Korea. Robotautomatisering biedt productiviteit, flexibiliteit en veiligheid.

“Vooruitgang in robottechnologieën draagt ​​bij aan een grotere acceptatie van robots”, zegt dr. Susanne Bieller, secretaris-generaal van de IFR. “De COVID-19-pandemie heeft geen nieuwe trends op gang gebracht, maar het versnelde het gebruik van robotica tot boven de gevestigde praktijk. In dit opzicht is de pandemie de belangrijkste motor voor verandering in de industrie gebleken. ”

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant