Home Bots & Brains Chirurgische robots helpen bij detectie en behandeling van kanker

Chirurgische robots helpen bij detectie en behandeling van kanker

door Pieter Werner

Onderzoekers aan de Universiteit van Leeds hebben een baanbrekende doorbraak bereikt in de medische wereld. Ze hebben een minuscule robot ontwikkeld, in staat om diep in de longen te penetreren, om vroege tekenen van kanker te detecteren en te behandelen.

Met een ultrazachte ’tentakel’ van slechts 2 millimeter in diameter en bestuurd door magneten, kan deze robot zelfs de kleinste bronchiale buisjes bereiken. Deze innovatie heeft het potentieel om de manier waarop we longkanker behandelen drastisch te veranderen.

Het baanbrekende apparaat is ontwikkeld door een team van ingenieurs, wetenschappers en medische professionals in het STORM Lab in Leeds. Dit heeft de deur geopend naar een nauwkeurigere, persoonlijk afgestemde en minder invasieve behandeling van longkanker.

Tijdens tests op een menselijk kadaver ontdekte het onderzoeksteam dat hun magnetische tentakelrobot 37% dieper kon reizen dan de standaard medische instrumenten. Hierdoor werd er aanzienlijk minder schade toegebracht aan het weefsel. De resultaten van dit onderzoek, gefinancierd door de Europese Onderzoeksraad, zijn vandaag gepubliceerd in Nature Engineering Communications.

Professor Pietro Valdastri, directeur van het STORM Lab en begeleider van het onderzoek, sprak enthousiast over deze ontwikkeling: “Dit is werkelijk een opwindende vooruitgang. Onze nieuwe benadering is uniek afgestemd op de anatomie, is zachter dan het weefsel zelf, en kan volledig gecontroleerd worden met magneten. Deze unieke eigenschappen kunnen de manier waarop we in het lichaam navigeren revolutioneren.”

Longkanker is wereldwijd de dodelijkste vorm van kanker. Bij longkanker in een vroeg stadium, die ongeveer 84% van alle gevallen uitmaakt, is chirurgie de standaardbehandeling. Deze methode is echter zeer invasief en gaat gepaard met aanzienlijk weefselverlies. Dit is niet voor elke patiënt geschikt en kan de longfunctie beïnvloeden.

Het succes van longkankerscreeningsprogramma’s in het verbeteren van de overlevingskansen heeft echter ook de dringende behoefte aan niet-invasieve diagnose- en behandelmethoden benadrukt.

De magnetische tentakelrobot heeft niet alleen het potentieel om de navigatie tijdens longbiopsieën te verbeteren, maar kan ook de weg vrijmaken voor minder invasieve behandelmethoden. Hierdoor kunnen artsen zich specifiek richten op kwaadaardige cellen, terwijl gezond weefsel en organen hun normale functie kunnen blijven uitoefenen.

Dr. Giovanni Pittiglio, co-auteur van het rapport, die het onderzoek uitvoerde tijdens zijn doctoraat aan de School of Electronic and Electrical Engineering van de Universiteit van Leeds, stelde: “Ons doel was, en is nog steeds, om curatieve hulp te bieden met minimale pijn voor de patiënt. Dankzij de magnetische activering op afstand konden we ultrazachte tentakels gebruiken die dieper kunnen reiken en zich naar de anatomie vormen, terwijl ze trauma verminderen.”

Het team begint nu met het verzamelen van alle gegevens die nodig zijn om klinische proeven bij mensen te kunnen starten. Het STORM Lab-team onderzoekt ook manieren om twee onafhankelijke magnetische robots te besturen, zodat ze in een beperkte ruimte in het menselijk lichaam samen kunnen werken.

Zaneta Koszowska, hoofdauteur van de paper en onderzoeker aan de School of Electronic and Electrical Engineering van de Universiteit van Leeds, zei: “Dit is een aanzienlijke bijdrage aan het veld van magnetisch gestuurde robotica. Onze bevindingen tonen aan dat diagnostische procedures met een camera, evenals volledige chirurgische procedures, kunnen worden uitgevoerd in kleine anatomische ruimtes.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant