Home Bots & Brains China stuurt robot naar Mars

China stuurt robot naar Mars

door Pieter Werner

China heeft aangekondigd in juli een op afstand bestuurbare robot naar Mars te sturen om het oppervlak van de rode planeet te bestuderen. De regering in Peking heeft al miljarden dollars geïnvesteerd in zijn ruimtevaartprogramma.

De Mars-missie is een van de nieuwe ruimteprojecten die China heeft opgezet, waaronder het naar de maan brengen van Chinese astronauten en het lanceren van een ruimtestation in 2022.

Lancering

De China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), de hoofdaannemer, heeft bevestigd dat de Mars-missie in juli staat gepland: “Dit grote project vordert zoals gepland en we streven naar een lancering in juli”, zei CASC in een verklaring.

Tianwen

De Chinese missie, genaamd “Tianwen”, zal een sonde in een baan rond Mars brengen en de robotrover landen om het oppervlak te verkennen en te analyseren.

Maanden

Het zal enkele maanden duren om de afstand van ongeveer 55 miljoen kilometer tussen de aarde en Mars af te leggen, die voortdurend verandert vanwege hun planetaire banen. China heeft al een vergelijkbare missie naar de maan uitgevoerd, en in januari 2019 landde het een kleine rover aan de donkere kant van het maanoppervlak.

VS

De VS, die al vier verkenningsvoertuigen naar Mars hebben gestuurd, zijn van plan deze zomer een vijfde te lanceren. Het zou rond februari 2021 moeten aankomen. De Verenigde Arabische Emiraten zijn van plan om op 15 juli vanuit Japan de eerste Arabische sonde naar de Rode Planeet te lanceren.

Photo by Christian Lischka on Unsplash

Misschien vind je deze berichten ook interessant