Home Bots & Brains Autonome vrachtwagen krijgt toestemming voor testen op openbare wegen in Duitsland

Autonome vrachtwagen krijgt toestemming voor testen op openbare wegen in Duitsland

door Marco van der Hoeven

De IVECO S-Way-vrachtwagen, uitgerust met het PlusDrive autonomieplatform, heeft toestemming gekregen om op de openbare weg in Duitsland te rijden. Dit volgt na een reeks testen en validaties, waaronder rijden op gesloten circuits en het evalueren van gegevens verzameld op openbare wegen. Testrijders hebben ook training ontvangen over de geavanceerde veiligheidsfuncties van de vrachtwagen.

De functionele veiligheid van het systeem is beoordeeld door TÜV SÜD, een organisatie gespecialiseerd in technische dienstverlening, ter voorbereiding op de tests op openbare wegen. Deze testfase is cruciaal voor het verzamelen van praktijkdata, wat een belangrijke stap vormt in de richting van toekomstige industrialisatie van autonome vrachtwagens.

De vrachtwagen is uitgerust met AI-gestuurde software voor autonoom rijden en diverse sensoren, zoals lidars, radars en camera’s, die de bestuurder ondersteunen bij het waarnemen van de omgeving. De komende maanden zullen de tests op openbare wegen in Duitsland doorgaan en uitgebreid worden naar landen als Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Het doel is om praktijkdata te verzamelen over uiteenlopende wegen en rijomstandigheden. Deze tests zullen ook demonstreren dat PlusDrive in staat is om onder toezicht van de bestuurder veilig autonome manoeuvres uit te voeren, zoals rijstrookcentrering, rijstrookwisselingen, file-assistentie en andere complexe rijtaken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant