Home Bots & Business Case: Robots retrofitten bij Renault

Case: Robots retrofitten bij Renault

door Gastauteur

Eind 2020 ging de Flins-fabriek van Renault zich volledig toeleggen op de circulaire economie. Hier staat sinds kort een werkplaats om robots te retrofitten. Dit jaar werden al veertig robots omgebouwd om bij te dragen aan de lancering van belangrijke projecten, zoals de nieuwe Renault Megane E-Tech electric in Douai.

Het heeft veel weg van een bijeenkomst van vervroegd gepensioneerden. Gebruikte robots uit de fabrieken van Sandouville, Maubeuge en Douai staan in de werkplaats van Nathalie, diensthoofd Tooling in Flins. Voorheen was elke fabriek verantwoordelijk voor het retrofitten van eigen robots, maar tegenwoordig is deze activiteit gecentraliseerd in de Refactory. Zo kan gespecialiseerd personeel worden ingezet en expertise worden gedeeld in deze speciale werkplaats. Tegen 2023 wordt het team overigens verdubbeld. Dan bestaat het uit acht technici en een planner.

Na een grondige reiniging worden de robots gecontroleerd door de robotici die de nodige diagnose stellen om ze te ‘revitaliseren’. Of het nu gaat om het vervangen van de elektronische kaart, de kabelboom, de motor of het polsgewricht (armelement) – het is allemaal mogelijk in de Refactory. In totaal duurt het zo’n veertig uur om elke robot te retrofitten.

Reparatiekosten verlagen

De robots die hier in 2021 arriveerden, kwamen uit de fabriek van Maubeuge. Toen werd de productie van de vorige generatie Renault Kangoo beëindigd en de productie van de nieuwe generatie opgestart in een nieuwe werkplaats. Achttien van de eerste las- en behandelingsrobots konden zo worden gedemonteerd en naar Flins worden gebracht voor een make-over. Na het herconditioneren vertrekken ze naar Douai voor de assemblage van de nieuwe Renault Megane E-Tech electric.

“Door het retrofitten van robots te bundelen, hebben we de investeringsbedragen voor nieuwe projecten en de reparatiekosten verlaagd. Deze operatie heeft ook de toeleveringsketens verkort – de levertijden voor nieuwe robots worden steeds langer – voorheen 20 weken, tegenwoordig 40 weken” aldus Nathalie, Deputy General Manager Tooling.

Metamorfose

Voordat we de robots retrofitten, zijn er verschillende stappen nodig: het documenteren van de einddata van de productie van de modellen, het definiëren van de beschikbaarheid van de installaties en het centraliseren van de behoeften van de fabrieken. Dat is de rol van Gabriel, architect levenscyclus van industriële middelen. Zijn taak bestaat uit het coördineren van de volledige inventarisactiviteit met een correspondent in elke fabriek en de link te leggen met de toekomstige klanten. Na deze eerste bestemmingsfase zorgt het retrofitteam voor de demontage, het transport en de ombouw: reiniging, lediging, vervanging van onderdelen, systeemupdate, precisie- en duurzaamheidstests om te eindigen met de verpakking voor verzending. Allemaal noodzakelijke stappen om een geslaagde metamorfose van de productiemiddelen te verzekeren.

De werkplaats, die amper een jaar geleden werd opgericht, is nu al een groot succes. Aan robotbestellingen geen gebrek. Zelfs Spanje heeft zich ingeschreven op de lijst om een deel van de plaatwerkerij in de fabriek van Valladolid te vernieuwen. Deze laatste heeft een bestelling geplaatst voor zes robots (waaronder vier felsrobots) die zullen worden geleverd door Sandouville na het retrofitten ervan in Flins. En om aan elke vraag te kunnen voldoen, heeft de werkplaats ook een make-over gepland. In juli wordt ze uitgebreid met nieuwe lokalen om de opvangcapaciteit te verhogen. En omdat we niets voor je willen verzwijgen, worden er al enkele robots voorbereid voor een langverwacht model: de toekomstige, elektrische Renault 5 die in de ElectriCity-pool zal worden gebouwd in Douai.

Duurzaam

“We grijpen alle kansen aan om ons robotaanbod uit te breiden en in te spelen op de behoeften van de fabrieken van Renault Group. Vanaf 2023 willen we meer dan 170 robots per jaar retrofitten om de ElectriCity-projecten te realiseren. Deze activiteit zal een besparing van drie miljoen euro per jaar opleveren”, zegt Pascal, Assembly Process Design Expert.

Deze nieuwe activiteit die kostenefficiënt is, beantwoordt aan de uitdagingen van de ecologische transitie en aan de uitdagingen van een duurzamere consumptie. Minder kopen, bestaande producten opwaarderen en een nieuw industriemodel creëren dat gericht is op de circulaire economie: dat is een van de prioritaire verbintenissen van Renault Group.

Misschien vind je deze berichten ook interessant