Home Bots in Society Brandbrief: ‘Zet ICT hoog op de politieke agenda’

Brandbrief: ‘Zet ICT hoog op de politieke agenda’

door Pieter Werner

Onder de noemer herprogrameerdeoverheid.nl lanceren ondernemers en prominenten maandag een initiatief om ICT hoog op de politieke agenda te zetten. Ze pleiten onder andere voor betere salarissen voor ICT’ers, meer geld naar ICT onderhoud, en ‘digitale uitvoerders’ binnen de overheid.

Het manifest werd tot nu toe ondertekend door grote namen zoals Werner Vogels (CTO Amazon), Ali Niknam (Oprichter TransIP, Bunq), Kees Verhoeven (Oud-Tweede Kamerlid D66), Alexander Rinnooy Kan (Voormalig Senator D66, Oud-Voorzitter SER, VNO-NCW), en Maxim Februari (Schrijver, Filosoof).

Al decennialang kampt de overheid met de gevolgen van falende ICT-projecten. Vrijwel alle uitvoeringsorganen van de overheid kampen met achterstallig onderhoud. Alexander Klöpping: “In aanloop naar de verkiezingen staan partijprogramma’s vol ambitieuze plannen, maar als de politiek niet pro-actief gaat nadenken over ICT, is het maar de vraag of we ze kunnen uitvoeren.”

De club komt zelf al met een voorzet, gebaseerd op het beste advies van commissies, hoogleraren en mensen uit het technisch bedrijfsleven. Zo willen de ondertekenaars dat de overheid al haar technische achterstanden afbouwt binnen tien jaar. Programmeurs moeten meer aanzien krijgen binnen de overheid, door betere salarissen en meer inspraak op beleidsvorming. Daarnaast willen ze naar voorbeeld van Estland één centrale plek waar persoonsdata liggen opgeslagen, zodat die niet kunnen rondslingeren op ‘zwarte lijsten’.

Het manifest is een initiatief van de ondernemers Alexander Klöpping en Onno Eric Blom. Samen met een groep betrokkenen uit Den haag en de tech industrie willen zij de politiek op het matje roepen én helpen met concrete ideeën.

Misschien vind je deze berichten ook interessant