Home Bots & Business Belgische AI-zorgoplossing in Nederland gelanceerd

Belgische AI-zorgoplossing in Nederland gelanceerd

door Pieter Werner

Vandaag lanceert het Belgische Jane een AI-gebaseerd zorgpakket in Nederland. Daarmee kunnen sensoren in huis kunnen er in combinatie met een AI-algoritme voor zorgen dat senioren langer thuis kunnen wonen, claimt de maker. Bovendien kan dit zorgpersoneel in woonzorgcentra ondersteunen en ontzorgen.

Jane denkt dat zeker in tijden van corona deze vorm van hybride zorg meerwaarde kan hebben. Uit onderzoek onder senioren blijkt dat 86% van hen in deze coronatijd nadenkt over digitale oplossingen en diensten die hen kunnen helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Digitale hulpmiddelen

Zo komen digitale hulpmiddelen als een tablet of smartphone al snel in het vizier en raakten ze vlug ingeburgerd bij een doelgroep die normaal gezien niet bekend staat als tech savvy. Uit het onderzoek blijkt dat 72% nu wel geregeld WhatsApp, Messenger of andere chatdiensten gebruikt. 86% denkt na over digitale oplossingen en diensten die hen kunnen helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Jane is zo’n slimme dienst die de senior ondersteuning kan geven en de zorgkring gerust kan stellen, dankzij de slimme technologie. En die kan zonder al te veel extra kosten geïmplementeerd worden, zowel thuis, in een assistentiewoning of in een woonzorgcentrum.

Waarschuwing

Jane wil de senior helpen die die zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen door de familie te ontzorgen en de zelfredzaamheid verhogen op een niet-instrusieve manier. Dat gebeurt met onzichtbare sensoren die bewegingen registreren. Op basis van die data herkent de AI na verloop van tijd vaste patronen. Wanneer er plots afwijkingen in dat patroon zijn – bijvoorbeeld geen beweging of slechts beweging in 1 ruimte – dan zal er een waarschuwing gestuurd worden naar de smartphone van de gekoppelde zorgpersoon, zodat die contact kan zoeken met de senior of er naartoe kan gaan.

Data

Christophe Moortgat van Jane zegt: “De afgelopen maanden hebben we – sinds onze “soft launch” in december 2019 – bij onze gebruikersvolop versleutelde en dus anonieme data verzameld en verwerkt. Die hebben ons geholpen om ons algoritme te helemaal te optimaliseren. Bovendien werken we met de meest recente technologieën die bijzonder veilig zijn, in orde met de privacywetgeving en naadloos werken. We durven dan ook stellen dat onze AI helemaal future proof is en klaar is om woontechnologie-oplossingen en zorgkwaliteit naar een hoger niveau te tillen.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant