Home Bots & Business Apotheek robotiseert warehouse

Apotheek robotiseert warehouse

door Pieter Werner

De Zweedse online apotheek Apotea heeft zijn logistieke centrum volledig geautomatiseerd. Het bedrijf kan nu ruim 50.000 bestellingen per dag naar klanten versturen. Voor het eerst is het volledige proces geïntegreerd en voor het eerst en wereldwijd is de eOperator, een robot voor piece-picking, opgenomen in de AutoStore toepassing. Dit is het resultaat van een internationale samenwerking tussen Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics en Apotea.

Farmaceutische producten horen tot de snelst groeiende segmenten van zowel de Zweedse als Europese e-commerce. Apotea.se is de grootste online apotheek van Zweden met het grootste assortiment van vrij verkrijgbare artikelen en geneesmiddelen op recept in het land.

In het logistieke centrum van Apotea in Morgongåva, Zweden heeft Apotea geïnvesteerd in automatisering van Element Logic om alle processen in het magazijn af te handelen. Het doel is de leveringen en de efficiëntie te optimaliseren en de grote verschillen bij de binnenkomende bestellingen te kunnen opvangen. De installatie omvat 20.000 bakken, met ruimte voor een totaal aantal van 25.000, 30 AutoStore robots (R5) en vier carrouselpoorten, waarvan er drie worden bediend door eOperators, de piece-picking robots.

Capaciteit

In een eerste opzet wordt de nieuwe capaciteit bij Apotea geraamd op 800 orderlijnen per uur. De installatie is het resultaat van samenwerking tussen Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics en Apotea.

“Tijdens de pandemie hebben we onderzocht hoe we de capaciteit konden uitbreiden om het aantal verzendingen te verhogen van 50.000 naar 100.000. Daarom hebben we gekeken naar Element Logic en AutoStore. Toen we de installatie van AutoStore overwogen, was de mogelijkheid de picking te robotiseren een van de belangrijkste argumenten”, zegt Pär Svärdson, CEO van Apotea.

Groeien

“Voor ons was het van belang dat we een toepassing hadden die berekend is op de verschillen in productafmetingen en hoeveelheden binnenkomende bestellingen en die kan worden uitgebreid naarmate we verder groeien. Deze investering helpt ons efficiënter te worden en dat maakt het voor ons makkelijker de verwachtingen van de klanten te overtreffen”, legt Pär Svärdson uit.

“Voor Apotea gaat de oplossing voor automatisering van AutoStore, eOperator en andere functionaliteiten van Element Logic uitstekend samen met de gecombineerde doelstellingen voor een optimale efficiëntie in het magazijn en zorg voor het milieu. Wij kijken met belangstelling naar de verdere ontwikkelingen bij Apotea om te komen tot uiterst accurate bestellingen, energiebesparingen, lagere geluidsniveaus en ergonomische werkplekken”, zegt Dag-Adler Blakseth, CEO van Element Logic Group.

Duurzaam

Apotea is het duurzaamste bedrijf voor e-commerce in Zweden volgens de Sustainable Brand Index 2020 en 2021. De doelstelling van Apotea is een reductie van de klimaatvoetafdruk voor alle bedrijfsactiviteiten, van de productie tot en met de afleveringen bij de eindklanten. Op het dak van het logistieke centrum staat een van de grootste faciliteiten voor zonne-energie in Zweden. Deze installatie levert de energie voor het complete AutoStore systeem.

Misschien vind je deze berichten ook interessant