Home Bots & Business ‘AI zorgt voor snellere en goedkopere softwareontwikkeling’

‘AI zorgt voor snellere en goedkopere softwareontwikkeling’

door Pieter Werner

Hoewel een meerderheid van de Nederlandse bedrijven nog geen duidelijke AI-strategie heeft, bestaat wel een breed gedragen overtuiging dat de implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) kan leiden tot snellere en goedkopere softwareontwikkeling. Dit blijkt uit onderzoek door Outsystems, waaraan meer dan 300 Nederlandse directieleden en managers met een IT-achtergrond deelnamen. 73% van hen gelooft dat AI de softwareontwikkeling kan versnellen, terwijl 71% denkt dat het kostenbesparend kan werken.

Ondanks deze positieve verwachtingen, zijn er ook duidelijke uitdagingen. Bijna de helft van de ondervraagden (48%) geeft aan niet te weten hoe AI ingezet kan worden om hun bedrijf te laten groeien. Een aanzienlijk percentage (44%) ziet de complexiteit van AI-implementaties als een belemmering, en 70% van de respondenten noemt het tekort aan gespecialiseerd personeel als een hindernis.

Echter, de integratie van AI in het bedrijfsleven vindt geleidelijk plaats. Zo heeft 14% van de bedrijven aangegeven dat hun directie een duidelijke visie heeft over wat AI voor hun bedrijf kan betekenen, en 3% beschouwt AI al als een belangrijke, reeds gebruikte technologie.

De respondenten identificeerden creativiteit, strategisch denken en kritisch denken als belangrijke vaardigheden voor het versnellen van de implementatie van AI in hun bedrijven. Zij zien voordelen in het vermogen van AI om repetitieve taken over te nemen, snellere en nauwkeurigere inzichten te bieden via AI-gestuurde analyses, en meer focus te leggen op strategische initiatieven en innovatie.

Harmen Hoogwout, Regional Vice President Noord-Europa bij OutSystems, benadrukt dat hoewel technologie- en softwarebedrijven AI reeds hebben omarmd, het voor veel andere bedrijven nog steeds een complexe en onbegrijpelijke technologie blijft. Hij wijst op de noodzaak voor bedrijven om actief, kritisch en out-of-the-box na te denken over hoe AI kan bijdragen aan het verhogen van productiviteit, het verbeteren van efficiëntie en het genereren van nieuwe inkomstenstromen. Volgens hem kan AI vooral helpen bij het optimaliseren van interne processen en het versnellen van de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, wat op zijn beurt kan leiden tot lagere kosten en een snellere time-to-market.

Misschien vind je deze berichten ook interessant