Home Bots & Business AI helpt bij wegreparatie

AI helpt bij wegreparatie

door Pieter Werner

Met behulp van 3D-technologie en AI heeft GPC Systems een oplossing ontwikkeld om reparaties van gaten in het wegdek sneller te laten verlopen. Het algoritme berekent aan de hand van een foto snel welke reparatie nodig is aan het wegdek, inclusief het benodigde materiaal. Het systeem wordt nu ingezet in België en het Verenigd Koninkrijk.

Vooral de wegen in België hebben een achterstand in onderhoud. Ondanks de 300 miljoen die jaarlijks in Vlaanderen wordt besteed aan het structureel onderhouden van het wegennet, heeft het Belgische wegennet een niet al te beste reputatie. Volgens het laatste Global Competitiveness Report (oktober 2019) is de staat van de Belgische wegen met een 56e positie op de wereldranglijst niet al te best en moet ons land zelfs landen als Namibië (21e), Ecuador (35e) en Tajikistan (50e) voor laten gaan.

Proactief

Om dit probleem aan te pakken heeft GPC Systems zijn nieuwe oplossing ontwikkeld. Het softwarebedrijf maakt gebruik van 3D- en AI-technologie om het probleem van gaten in het wegdek sneller op te lossen. Tot nu toe was het identificeren en repareren van gaten een reactief, duur en moeilijk te beheren proces. De 3D Pothole Dimensioning Software gebruikt de technologie om op tijd en nauwkeurig een beeld te schetsen van het wegennet en het identificeren van wegen die verslechteren, zodat proactief aan de kwaliteit van het wegdek kan worden gewerkt.

Materiaal

Weginspecteurs worden uitgerust met een Panasonic TOUGHBOOK M1. Als zij een gat of ander gebrek aan de weg opmerken, kunnen ze daar direct een foto van maken. Met de geïntegreerde Intel RealSense technologie analyseert de software direct de breedte, diepte en de inhoud van het gat en berekent zij bovendien direct de benodigde hoeveelheid materiaal voor de reparatie. Dit zorgt ervoor dat reparaties sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

1 miljard pond

In het Verenigd Koninkrijk hebben Durham en Blaenau Gwent Council, gesteund door de GovTech Catalyst, GPC onlangs een contract toegekend voor de ontwikkeling van hun 3D-technologie om te gebruiken bij het in kaart brengen an wegdefecten. In het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel bijna 1 miljard pond besteed aan het repareren van gaten in het wegdek, volgens cijfers van de RAC (Royal Automobile Club).

Misschien vind je deze berichten ook interessant