Home Bots in Society 3 levensreddende drones

3 levensreddende drones

door Maaike Verschuren

Drones worden steeds vaker ingezet om levens te redden. In dit artikel hebben we 3 levensreddende drones voor je op een rij gezet.

1. Lawinedrone

Als een skiër onder de sneeuw belandt na een lawine is snelheid van groot belang tijdens de reddingsactie. Mensen die begraven zijn onder de sneeuw na een lawine hebben 90% kans om te overleven als ze binnen een kwartier uitgegraven worden. Na drie kwartier is de overlevingskans al gedaald tot 20%.

Naast helikopters maken reddingsteams nu steeds vaker gebruik van drones. Een drone kan helpen om snel te zoeken naar signalen van lawinepiepers, om zo de locatie van de begraven skiër te achterhalen. De drone zelf is uitgerust met camera’s en een ontvanger voor de lawinepieper.

De drones worden steeds geavanceerder. Zo werkt het bedrijf SCS Smart City Swiss aan een systeem dat gassen zoals methaan en koolstofdioxine kan zien. Dit kan nuttig zijn als skiërs geen lawinepieper bij zich dragen, meldt de BBC in een artikel.

2. Bloeddrone

Drones kunnen ook ingezet worden voor het transport van bloed. In Zwitserland doen ze het al enkele jaren. Duizenden vluchten zijn al uitgevoerd. De afgelopen jaren is de bloeddrone steeds vaker ingezet. Ook in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Rwanda, wordt er gebruik van gemaakt.

In Zwitserland hebben ze inmiddels wel gemerkt dat het niet altijd goed gaat met de levering van het bloed. Begin 2019 stortte er bijvoorbeeld nog een drone met bloed neer in het Meer van Zürich. In mei stortte er nog een drone neer, dit keer zonder lading. Swiss Post, de uitvoerder van de vluchten, heeft voorlopig alle drone vluchten voor een ziekenhuis in Zürich en Lugano geschrapt.

 

3. Brandweerdrone

Ook de brandweer maakt steeds vaker gebruik van drones. Drones kunnen de brandweer helpen om meer te kunnen zien en te meten. Bij de Rotterdamse brandweer hebben ze er al één.

De drone beschikt over een ‘normale’ camera en een warmtecamera. De warmtecamera komt – zo is te zien in de video van RTV Rijnmond – goed van pas in bijvoorbeeld de industrie. Het helpt de brandweer bijvoorbeeld te bepalen of een bepaalde leiding heel warm is.

Ook helpt de drone van de brandweer bij andere dingen, zoals het lokaliseren van kitesurfers op de Maasvlakte.

Misschien vind je deze berichten ook interessant