Home Bots & Business Trends in robots volgens de IFR

Trends in robots volgens de IFR

door Marco van der Hoeven

Wereldwijd is het aantal operationele robots gestegen tot een recordhoogte van ongeveer 3,9 miljoen eenheden. Volgens de International Federation of Robotics is deze toename te danken aan diverse technologische innovaties.

Eén van de drijvende krachten achter deze ontwikkeling is de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning in robotica. Zo is er een groeiende trend om AI te gebruiken voor het intuïtiever programmeren van robots, waarbij gebruikers natuurlijke taal kunnen inzetten in plaats van complexe code. Dit maakt robots toegankelijker voor werknemers zonder gespecialiseerde programmeervaardigheden. Een andere toepassing is de inzet van voorspellende AI, die prestatiegegevens van robots analyseert om toekomstig onderhoud te voorspellen en kosten te besparen. Zo kan in de auto-onderdelenindustrie een uur ongeplande stilstand tot 1,3 miljoen dollar kosten.

Een andere belangrijke trend is de opkomst van collaboratieve robots, of ‘cobots’, die veilig naast mensen kunnen werken dankzij geavanceerde sensoren en slimme technologieën. Deze cobots worden ingezet voor taken als zwaar tillen en repetitieve bewegingen. De markt voor cobots breidt zich uit naar nieuwe toepassingen, zoals laswerkzaamheden, waar een tekort is aan geschoolde werknemers.

Mobiele manipulatoren, een combinatie van collaboratieve robotarmen en mobiele robots, zijn in opkomst in sectoren als de auto-industrie, logistiek en ruimtevaart. Deze ‘MoMa’s’ zijn uitgerust met sensoren en camera’s en kunnen navigeren door complexe omgevingen en taken uitvoeren zoals inspecties en onderhoud.

De technologie van digitale tweelingen wint ook aan terrein. Hierbij wordt een virtuele replica van een fysiek systeem gecreëerd om prestaties te optimaliseren. Deze tweelingen helpen de kloof tussen de digitale en fysieke wereld te overbruggen.

Ook humanoïde robots, ontworpen voor een breed scala aan taken in omgevingen die oorspronkelijk voor mensen bedoeld zijn, maken aanzienlijke vooruitgang. Het Chinese Ministerie van Industrie en Informatietechnologie heeft zelfs ambities geuit om deze robots tegen 2025 op grote schaal te produceren.

Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics, benadrukt dat deze vijf trends aantonen dat robotica een multidisciplinair veld is waar verschillende technologieën samenkomen. Deze vooruitgang blijft zowel de industriële als de dienstverlenende roboticasectoren vormgeven, evenals de toekomst van werk.

Fotocredit: PAL Robotics

Misschien vind je deze berichten ook interessant