Home Bots in Society Robot-leeuwinnen wereldkampioen

Robot-leeuwinnen wereldkampioen

door Marco van der Hoeven

De Nederlandse voetbalrobots van de TU Eindhoven zijn tijdens de jaarlijkse robotkampioenschappen wereldkampioen geworden. Het robotvoetbalteam won in de finale van de RoboCup van China. De RoboCup, die dit jaar in Sydney was, is hét jaarlijkse internationale toernooi voor autonome (zelfsturende) robots. Tegelijkertijd haalde een in Eindhoven gemaakte zorgrobot in haar categorie ook de meeste punten.

Finale

Na een spannende voetbalfinale tussen het Chinese team Water en Tech United van de TU Eindhoven, kwam de laatste als overwinnaar uit de strijd. Pas in de laatste minuut maakte Tech United de score gelijk door een schot van Lieke Motors. Ook in de verlenging bleef het spannend. Tech United kwam weliswaar op 5-4 voorsprong door een actie van Dominique Bluetooth, maar Lineth Rekenbrein creëerde pas vlak voor het eindsignaal meer afstand met de 6-4. Team Water was sterk in de aanval en de verdediging van Tech United werd meermalen op de proef gesteld.

Ook in de categorie zorgrobots heeft Tech United, met een ruime afstand tot de nummer twee, een wereldbeker behaald. Het is voor het eerst dat het Eindhovense team met twee wereldbekers naar huis gaat.

Kansen

Door een terugkerende blessure van sterspeler Lieke Motors, die vaak van het veld moest voor reparatie, werden Chinese kansen verzilverd. Veel lof gaat naar keeper Sari Verenstaal die meermalen de bal kon stoppen. De nieuwe aanwinst van het team, Lineth Rekenbrein, kon als invallende aanvaller succesvolle spelminuten pakken. Verdedigers Jackie Groenestroom en aanvaller Vivianne Wielema waren goed op elkaar ingespeeld en ook Dominique Bluetooth kon door diepe passes flink scoren. Wielema was een nieuwe troef: het is een nieuw soort voetbalrobot met niet drie maar acht wielen. Daardoor is ze bijna net zo snel als Usain Bolt op de 100 meter.

Autonoom

Tijdens het voetbalspel hebben de studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven geen contact met hun robots: ze spelen volledig autonoom. Teamcaptain Wouter Kuijpers: “Het team heeft getraind op gevarieerde strategieën bij spelhervattingen zoals inworpen en vrije trappen.” Door een nieuw stuk software is het nu mogelijk om een strategie te kiezen die perfect is aangepast op de betreffende tegenstander. Zo kon tijdens de eindfinale een strategie gebruikt worden, speciaal toegesneden op de Chinese rivaal Water, die de Eindhovenaren al vaker in de finale troffen.

Zorg

Tech United speelde ook mee in de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots. In deze categorie gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team gebruikt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet HERO. De Eindhovense robot blinkt vooral uit in zijn ‘wereldmodel’, de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D-kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast.

Strategieën

Tijdens de ‘challenges’ kregen de robots opdrachten via de populaire messaging service Telegram, zoals “Find Josja in the living room” en “Take out the garbage”. Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant