Home Bots in Society Robot desinfecteert ziekenhuiskamers

Robot desinfecteert ziekenhuiskamers

door Pieter Werner

Door de coronacrisis is de vraag naar desinfectierobots enorm gestegen. Een van de snel groeiende robotleveranciers is het Deense UVD Robotics, dat nu aan veertig verschillende landen de UVD desinfectierobots levert. Tegelijk waarschuwt het bedrijf dat oplichters zich in valse advertenties voordoen als reseller van de robot.

De zelfrijdende Deense desinfectierobots worden ondertussen veel gebruikt in ziekenhuizen in China om COVID-19 te helpen bestrijden. Met ultraviolet licht kan de Deense robot autonoom virussen en bacteriën desinfecteren en doden, waardoor de verspreiding van coronavirussen effectief wordt beperkt zonder dat ziekenhuispersoneel wordt blootgesteld aan het risico op infectie.

Veiligheid

De robot verhoogt de veiligheid van zowel personeel, patiënten als hun familieleden door het risico op contact met bacteriën, virussen en andere schadelijke micro-organismen te verminderen. Het geconcentreerde UV-C-licht dat door de robots wordt uitgestoten tijdens het rijden, heeft een kiemdodend effect dat vrijwel alle in de lucht verspreide virussen en bacteriën op de oppervlakken van een kamer verwijdert.  UVD Robots is onderdeel van Blue Ocean Robotics, dat een breed scala aan servicerobots ontwikkelt.

Infectiecijfers

De ontwikkeling van de UVD-robot begon in 2014, toen een groep Deense ziekenhuizen een veel effectievere manier eiste om de infectiecijfers in ziekenhuizen te verminderen. De vruchtbare samenwerking tussen bacteriologen, virologen en ziekenhuispersoneel van ziekenhuizen en robotontwikkelaars, ontwerpers, ingenieurs, investeerders en zakenmensen van Blue Ocean Robotics leidde in 2018 tot een vroege marktintroductie.

Oplichters

Het succes van UVD is niet onopgemerkt gebleven. In een brief op de site waarschuwt CEO Per Juul Nielsen voor oplichters:

Als gevolg van de verslechterende situatie en groeiende bezorgdheid rond COVID19, is ons onder de aandacht gebracht dat er een toenemend aantal bedrijven is die beweren officiële partners van UVD Robots te zijn, evenals robotbedrijven die beweren een autonome robot UV-C te hebben desinfectiesysteem (UVC Robots) in hun portfolio.

In sommige gevallen is het geadverteerde product een afbeelding van een robotplatform (automatisch geleid voertuig of AGV) met een UV-C-lichttoren ‘gefotoshopt’ erop. In andere gevallen gebruiken bedrijven die UVD Robots kennen en niet kennen afbeeldingen die zijn verkregen van onze website, pagina’s van sociale media of externe perssites om valse beweringen te doen dat ze onbevoegde, niet-gecertificeerde en vooral ongeteste versies van de UVD-robot kunnen leveren.

Award

Eerder won Blue Ocean Robotics met dochteronderneming UVD Robots en Odense University Hospital de prestigieuze Europese prijs euRobotics Technology Transfer Award 2020. “We hebben te maken met een robot die een momenteel zeer relevant probleem oplost, en tegelijkertijd is het Deense consortium zeer succesvol geweest in het commercialiseren van de robot” concludeerde de jury in de euRobotics Technology Transfer Award 2020.

Misschien vind je deze berichten ook interessant