Home Bots & Business Opmars China op robotmarkt

Opmars China op robotmarkt

door Marco van der Hoeven

De Duitse VDMA Robotics and Automation-groep heeft haar groeiprognose voor 2024 herzien en voorspelt nu een bescheiden toename van de verkoop met 2% tot 16,5 miljard euro. Dit komt na een recordomzet van 16,2 miljard euro in 2023, wat een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar betekende. De binnenlandse markt ervaart momenteel een daling van de inkomende orders, wat wordt toegeschreven aan terughoudende investeringen van onzeker klanten te midden van een somber economisch klimaat.

Frank Konrad, voorzitter van VDMA Robotics + Automation, benadrukte de noodzaak van verbeterde investeringskaders en nieuwe maatregelen om de economische concurrentiekracht van Duitsland te versterken. Ondanks de binnenlandse uitdagingen verwacht de industrie groei, gedreven door internationale vraag, met inkomende orders uit het buitenland die in de eerste vier maanden van 2024 met 21% zijn gestegen.

De concurrentie vanuit China neemt ook toe, met Chinese bedrijven die steeds meer de Europese markt betreden. De industriële automatiseringssector in China is zeer geavanceerd en heeft een robotdichtheid van 392 eenheden per 10.000 werknemers, vergelijkbaar met de 397 eenheden in Japan en de 415 eenheden in Duitsland. Door de strategische bevordering van de robotica-industrie door Beijing en de aanhoudende handelsgeschillen met de VS, richten Chinese bedrijven lokale service- en verkoopstructuren op in Duitsland en de EU.

De VDMA heeft in haar “Robotics and Automation 2028” document een strategie uiteengezet met aanbevelingen voor industrieel beleid, versnelde innovatie, talentpromotie en pragmatische regelgeving. Konrad benadrukte het belang van een snelle uitvoering van deze maatregelen om de concurrentiepositie van Duitsland op de wereldwijde robotica- en automatiseringsmarkt te behouden.

Misschien vind je deze berichten ook interessant