Home Bots in Beeld Kunstproject met virtual twin-technologie toont de stad van morgen

Kunstproject met virtual twin-technologie toont de stad van morgen

door Marco van der Hoeven

Dassault Systèmes heeft in het kader van zijn The Only Progress is Human’-initiatieven Urban Renaissance aangekondigd, een visie op ‘de stad van morgen’ door middel van 3D-videomappingprojectie, ontworpen door de Koreaanse kunstenaar en onderzoeker Yiyun Kang. De projectie is te zien op het Dongdaemun Design Plaza in Seoul.

“De stad van morgen moet veerkrachtig zijn om duurzaam te zijn. We hebben nieuwe oplossingen nodig waarmee burgers gebruik kunnen maken van een virtual twin van hun stad. Hiermee kunnen ze oplossingen in de virtuele wereld testen voordat ze in de echte wereld worden geïmplementeerd”, zegt Victoire de Margerie, Vice President, Corporate Equity, Marketing & Communications, Dassault Systèmes.

“Urban Renaissance onderzoekt hoe duurzame steden kunnen gedijen naarmate de verstedelijking toeneemt. Hiervoor hebben we gekozen voor de drukke en levendige stad Seoul. We werken samen met Yiyun Kang, een gerenommeerde kunstenaar en onderzoeker die onze visie op stedelijke renaissance weerspiegelt. Dat is een visie voor de duurzame en gezonde stad van morgen.”

Virtual twins

De bevolking groeit en het aantal klimaatproblemen neemt toe. Steden moeten daarom in alle opzichten duurzamer en gezonder worden. Tegelijkertijd moet men blijven streven naar een betere levenskwaliteit voor alle bewoners en bezoekers. Dat vraagt om de bouw van duurzame gebouwen, hernieuwbare materialen, het betrekken van burgers bij het definiëren van de stad van morgen, meer inclusieve openbare diensten en nieuwe oplossingen voor mobiliteit, landbouw en groenere energie.

Dassault Systèmes wil technologie bieden voor het modelleren, simuleren, analyseren, visualiseren en ervaren van complete steden in de virtuele wereld, zogeheten virtual twins. Hiermee is het mogelijk om de stedenbouw en de kwaliteit van het leven daarin verder te verbeteren.

Deze virtual twins zijn visuele, digitale 3D-modellen die de werkelijkheid met wetenschappelijke nauwkeurigheid weergeven en worden getest en geperfectioneerd in de context van hun gebruik. Deze houden rekening met zowel de stadsomgeving als de infrastructuur en grondstoffen die nodig zijn om deze te bouwen. Burgers, bedrijven en ambtenaren kunnen virtual twins gebruiken voor samenwerking aan een duurzamere, circulaire toekomst. De sociale en ecologische gevolgen van elke ontwerpbeslissing kunnen ze via de virtual twin van de stad simuleren en begrijpen, voordat ze de optimale oplossing implementeren.

Symbool voor stedelijke renaissance

Het Dongdaemun Design Plaza laat zien wat deze software kan. Het project is bedacht en ontworpen door Zaha Hadid Architects met behulp van CATIA, een van de oplossingen van Dassault Systèmes. Het Dongdaemun Design Plaza, afgekort als DDP, is een belangrijk stedelijk herkenningspunt in Seoul met een neofuturistisch ontwerp dat wordt gekenmerkt door zijn gebogen vormen. Het gebouw is het middelpunt van Zuid-Korea’s ontwerp-, kunst- en modecentrum en een populaire bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen.

“Geofuture is mijn grootschalige publieke projectiewerk dat de DDP in Seoul in kaart brengt. Geïnspireerd door de visie van Dassault Systèmes om onze stad te ontwerpen, verbeeldt dit project ons toekomstige leven dat zal worden gerealiseerd door duurzame innovatie”, aldus Yiyun Kang.

De onthulling van Urban Renaissance en een hieraan gekoppelde talkshow wordt op 31 januari om 17.00 uur CET uitgezonden tijdens een live-evenement op LinkedIn, YouTube en de website van Dassault Systèmes.

Om Urban Renaissance live te zien, klik hier.

Misschien vind je deze berichten ook interessant