Home Bots in Society IFR: Meer vrouwen nodig in robotics

IFR: Meer vrouwen nodig in robotics

door Marco van der Hoeven

De Wereldbank voorspelt dat het BBP per hoofd van de bevolking gemiddeld bijna 20 procent hoger zou zijn als de vrouwelijke arbeidsparticipatie gelijk zou zijn aan die van mannen. De Internationale Federatie van Robotica (IFR) en haar leden steunen de empowerment van vrouwen voor carrières in de robotica-industrie.

“Robotica is een fascinerend veld en mijn duidelijke boodschap is dat er een geweldige toekomst is voor vrouwen in deze industrie,” zegt Marina Bill, voorzitter van de Internationale Federatie van Robotica. “Elk jaar groeit het robotica-ecosysteem meer en we willen een benchmark zetten op het gebied van gendergelijkheid.”

Vrouwen aan het werk

Gemiddeld zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd op de werkvloer. Toch varieert de talentenstroom per industrie: de voedsel- en drankproductie in Noord-Amerika heeft bijvoorbeeld een vrouwelijke arbeidsparticipatie van 54% op instapniveau. 42% werkt in een hogere managementfunctie, maar slechts 15% bereikt de top van het bedrijf. De bredere industriële productiesector in de VS en Canada blijft ver achter: slechts 33% trekt vrouwen aan op instapniveau.

Boven het hogere managementniveau bereiken zelfs de meest progressieve industrieën geen gendergelijkheid. In de gezondheidszorgsystemen en -diensten is bijvoorbeeld slechts 30% van de topfuncties door vrouwen bezet, terwijl deze sector voorop loopt met vrouwelijke participatie op manager (70%) en instapniveau (76%).

Robotica ondersteunt de carrières van vrouwen

Robotfabrikanten zoals ABB, FANUC, KUKA en YASKAWA voeren programma’s uit om de werkgerelateerde genderkloven te dichten. Ze benaderen kandidaten op jonge leeftijd op school om hen te interesseren voor nieuwe technologieën gerelateerd aan robotica en STEM-beroepen. Deze programma’s werken vaak samen met overheidsinitiatieven, academische instellingen en netwerkprojecten op lokaal niveau.

IFR’s award Women in Robotics

“Overal ter wereld zijn er inspirerende vrouwen die in onze industrie werken en een voorbeeld stellen op het gebied van gendergelijkheid,” zegt Marina Bill, voorzitter van de Internationale Federatie van Robotica. “We willen hen meer zichtbaarheid en erkenning geven: vanaf 2024 zullen we de ‘Women in Robotics: 10 Women Shaping the Future of Robotics’ selecteren en officieel belonen.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant