Home Bots & Business Finse robot-industrie groot in kleinschalige productie

Finse robot-industrie groot in kleinschalige productie

door Pieter Werner

Een recent rapport van HowToRobot, in samenwerking met de Robotics Society in Finland, analyseert de specialisatie van de Finse robotica-industrie in automatisering voor kleinschalige productie. Met een groeiende wereldwijde focus op productie is deze niche-expertise in het omgaan met variaties en kleine productieseries kenmerkend geworden voor de Finse roboticasector.

Het rapport, getiteld de ‘Marktoverzicht 2023 van Robot- en Automatiseringsbedrijven in Finland,’ presenteert een uitgebreide analyse van 201 bedrijven verspreid over 315 locaties in Finland. Het benadrukt belangrijke trends en inzichten in de robotica-industrie in het land.

Een van de centrale bevindingen van het rapport is dat 74% van de robotica-industrie in Finland de metaal- en machinebouwsector bedient, die vaak te maken heeft met high-mix low-volume productie (HMLV). Deze specialisatie stelt Finse robotica-bedrijven in staat om de uitdagingen aan te gaan van het automatiseren van processen in productieomgevingen die worden gekenmerkt door talloze variaties en kleine productieseries.

Søren Peters, CEO van HowToRobot, benadrukte de wereldwijde relevantie van de aanpak van Finland en verklaarde: “De robotica-industrie van Finland werkt aan een probleem dat wereldwijd door fabrikanten wordt erkend: hoe kun je automatisering mogelijk en haalbaar maken in kleine producties met veel variaties.”

De noodzaak voor robotisering in Finland is voornamelijk ontstaan door stijgende arbeidskosten in de maakindustrie. In de afgelopen 15 jaar zijn de arbeidskosten in de maakindustrie met meer dan 30% gestegen, volgens Statistieken Finland. Daarnaast bereikte het aantal vacatures voor metaal- en machinebouwers in 2022 recordniveaus, met een verbazingwekkende stijging van 826% sinds 2009.

Jyrki Latokartano, voorzitter van de Robotics Society in Finland, benadrukte de noodzaak van robotica bij het aanpakken van arbeidsuitdagingen en zei: “Het is noodzakelijk om robots in te zetten bij de productie van zware machines vanwege de stijgende arbeidskosten en het gebrek aan mensen met bijvoorbeeld vaardigheden in booglassen.”

Het rapport onthulde ook dat 24% van de robotica-bedrijven in Finland gespecialiseerd is in lasautomatisering, wat de vraag naar automatisering in specifieke gebieden van de machine-industrie weerspiegelt. Andere geïdentificeerde toepassingen voor automatisering in het marktrapport zijn onder meer bewerking, assemblage en kwaliteitscontrole.

Ondanks de sterke invloed van de machine-industrie op de Finse robotica, wijst het rapport erop dat automatiseringsaanbieders zich ook uitbreiden naar andere sectoren, zoals logistiek. Ongeveer 34% van de leveranciers is nu gespecialiseerd in logistieke automatiseringsoplossingen, die toepassingen vinden in diverse sectoren.

Jyrki Latokartano merkte op: “Er is groeiend potentieel voor het automatiseren van interne logistiek in sectoren als gezondheidszorg, productie en detailhandel. In veel van deze gebieden zijn bedrijven nog niet gewend aan het gebruik van robots.”

Om de adoptie van robots in deze nieuwe sectoren te bevorderen, benadrukte Søren Peters het belang van een sterke commerciële focus van robotica-bedrijven, inclusief effectieve communicatie van de technologie aan niet-experts. Hij verklaarde: “Als je nieuw bent in de robotica, ben je eerder geneigd te investeren in oplossingen die gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn.”

Het volledige rapport is te vinden op HowToRobot.com

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant