Home Bots in Society Ethicus: ‘Ontwerp sexrobots voor oudere volwassenen met een handicap’

Ethicus: ‘Ontwerp sexrobots voor oudere volwassenen met een handicap’

door Marco van der Hoeven

De sexrobot-industrie zou meer rekening moeten houden met oudere volwassenen met een handicap bij het ontwerp en de marketing van zijn producten. Dit zou hun geestelijke gezondheid en welzijn verbeteren en leeftijdsdiscriminatie en stereotypering tegengaan, stelt dr. Nancy Jecker in het Journal of Medical Ethics.

De fysiologische veranderingen door veroudering en toenemende kwetsbaarheid voor aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en artritis, kunnen de seksuele activiteit verstoren. Maar de seksuele gevoelens of verlangens van oudere volwassenen verdwijnen niet, stelt dr.Nancy Jecker van de Universiteit van Washington, Seattle.

De huidige Amerikaanse markt voor seksrobots is echter gericht op het vervullen van de behoeften van jonge, blanke, gezonde heteroseksuele mannen – een segment van de bevolking dat misschien juist de minste behoefte heeft aan dergelijke hulp. Tegelijkertijd worden veel potentiële klanten genegeerd: senioren.

Verwaarloosd

Dr. Nancy Jecker haalt een historisch onderzoek aan uit 2007 onder oudere Amerikaanse volwassenen, waaruit bleek dat meer dan de helft (53%) van de 65-74-jarigen seksueel actief was, evenals meer dan een kwart (26%) van de 75-85-jarigen. Toch wordt seks op oudere leeftijd vaak genegeerd door gezondheidswerkers en belachelijk gemaakt en gestigmatiseerd door de samenleving in het algemeen, stelt ze.

“Gezien de ageistische houding ten opzichte van seksualiteit op het gebied van ouderdom, zou het geen verrassing moeten zijn dat seksrobots over het algemeen niet worden gebruikt voor oudere mensen met een handicap. In plaats daarvan is de huidige seksrobotindustrie gericht op jonge, gezonde mannelijke klanten”, zegt Jecker.

Critici

“Het ontwerpen en op de markt brengen van seksrobots voor oudere gehandicapten zou een enorme verbetering zijn.” Critici van de sexbot-industrie stellen echter dat het geïdealiseerde vrouwelijke schoonheid en de objectivering van vrouwen bevordert en vooroordelen onderschrijft. Dus in plaats van problemen op te lossen, creëert dit problemen, erkent ze.

Ageism

Maar seksbots voor oudere mensen kunnen niet alleen helpen om een ​​krachtig tegenverhaal te genereren voor de alomtegenwoordig maatschappelijk leeftijdsdiscriminatie, maar ze kunnen ook een goede gezondheid bevorderen en behouden, stelt ze. “Onderzoek toont een positieve correlatie aan tussen algemene gezondheid en seksualiteit, de frequentie van seksuele activiteit, seksleven van goede kwaliteit en interesse in seks onder volwassenen van middelbare en oudere leeftijd”, legt ze uit.

“Met hulp kunnen oudere volwassenen seksueel blijven, inclusief het onderhouden van seksueel intieme relaties, plezier beleven aan seksuele activiteit en het behouden van een kwalitatief seksleven.”

Servicerobots

“Net zoals servicerobots worden ontworpen om oudere mensen te helpen met functies zoals eten, aankleden en baden, kunnen ze ook worden ontworpen om te helpen bij sociale functies en dienen als bronnen van verbondenheid en seksuele samenwerking”, stelt ze.

Uiteindelijk zouden seksbots een cruciale oplossing kunnen zijn voor intimiteit en verbondenheid en kunnen helpen om eenzaamheid en isolement, de plaag van het leven van veel oudere mensen, te verdrijven, meent ze.

Handicap

“Ouderen lijden onevenredig aan handicaps die hun seksuele vermogens verstoren. Wanneer dit gebeurt, krijgen ze vaak niet de ondersteuning die ze nodig hebben om hun seksuele functie te behouden”, schrijft ze.

“Oudere volwassenen worden niet alleen geconfronteerd met leeftijdsdiscriminatie en arbeidsongeschiktheid in de gemeenschappen waarin ze leven, maar ook beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg gaan doorgaans niet in op het onderwerp seksualiteit, en de geneeskunde is doorspekt met voorbeelden van leeftijdsgebonden opvattingen over seksualiteit op latere leeftijd.” Ze concludeert: “… de niet-vrijwillige afwezigheid van seks in iemands leven is niet alleen een slechte zaak, maar ook een bedreiging voor iemands identiteit en waardigheid.”

Zie ook dit interview met Dr Kate Devlin

Misschien vind je deze berichten ook interessant