Home Bots & Business Dassault Systèmes en Aden Group ontwikkelen ‘smart & connected ziekenhuis’

Dassault Systèmes en Aden Group ontwikkelen ‘smart & connected ziekenhuis’

door Pieter Werner

Dassault Systèmes en Aden Group gaan een kant-en-klaar ziekenhuis ontwikkelen dat zicht richt op het behandelen van mensen met infectieziekten. Daarbij maken zij gebruik van digital twin-technologie, waardoor het snel en gemakkelijk inzetbaar is in landen die door COVID-19 of andere infectieziekten worden getroffen. Dit is al in praktijk gebracht in Wuhan, waar in enkele dagen tijd een nieuw ziekenhuis is gebouwd. Wanneer het ziekenhuis staat kan deze technologie ook worden gebruikt in de dagelijkse operaties, zoals het aansturen van de schoonmaakrobots.

Compleet ziekenhuis binnen 100 dagen operationeel

De twee bedrijven ontwikkelen nieuwe processen voor het engineeren en bouwen van een ziekenhuis. Ook werken zij aan nieuwe procedures voor het verder verbeteren van de dagelijkse operatie in een ziekenhuis. Hierbij maken zij maximaal gebruik van het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes en het Akila Care-concept van de Aden Group voor het beheren van ziekenhuisomgevingen. Er wordt gebruikgemaakt van een virtueel model dat grote aantallen engineers en ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om samen de ziekenhuisomgeving te ontwerpen en simulaties uit te voeren.

Het doel hierbij is dat een nieuw ziekenhuis binnen 100 dagen volledig operationeel is. Vervolgens dient het ziekenhuis nog jarenlang operationeel te kunnen blijven. Er ligt bij dit project veel nadruk op het optimaliseren van de dagelijkse operatie en het benodigde onderhoud. De twee bedrijven gaan tevens een consortium samenstellen voor het leveren en onderhouden van de medische apparatuur en het engineeren en bouwen van ziekenhuizen, zodat het nieuwe ziekenhuisconcept zo snel mogelijk aan landen kan worden aangeboden.

Digital twin voor optimaliseren en assetmanagement

Zowel werknemers als toeleveranciers en andere partners van het nieuwe ziekenhuisconcept maken gebruik van een zogeheten ‘digital twin’ van de faciliteit. Dit maakt het mogelijk om tijdens de voorbereiding en bouw planningen te optimaliseren, snel nieuwe modules te ontwikkelen, isolatiekamers in gebruik te nemen, maar ook werknemers en onderhoudsmedewerkers te trainen. Is het ziekenhuis eenmaal operationeel dan is de digital twin te gebruiken voor assetmanagement, doordat een digitale koppeling wordt gelegd tussen de apparatuur in het ziekenhuis en de digital twin. Ook ten aanzien van het schoonmaken en desinfecteren van apparatuur en ruimtes speelt de digital twin een belangrijke rol. Het digitale model kan namelijk gebruikt worden voor het aansturen van hygiënische procedures en bijvoorbeeld de schoonmaakrobots.

Modulaire bouw

“Het is duidelijk dat de strijd tegen COVID-19 snelle en daadkrachtige acties vereist. Daarom kiezen wij voor een modulaire bouw van het ziekenhuis in combinatie met een digitaal platform, zodat we niet alleen een state-of-the-art ziekenhuis kunnen ontwikkelen maar we deze faciliteit bovendien in recordtijd operationeel hebben”, zeggen Francois Amman en Joachim Poylo, medeoprichters van Aden Group. “Door gebruik te maken van het 3DEXPERIENCE-platform kunnen wij een oplossing ontwikkelen die ons in staat telt met een minimum aan ontwerp- en constructiewijzigingen een nieuw ziekenhuis te bouwen en in gebruik te nemen. Hierdoor kunnen wij helpen in de huidige crisis rond COVID-19, maar ook bij eventuele toekomstige pandemieën.”

Outcome based facilitymanagement

“Aden Group maakt gebruik van een aanpak die ‘outcome based facilitymanagement’ wordt genoemd. Dat is weliswaar een nieuw concept, maar het heeft zich in de praktijk reeds bewezen. Een faciliteit als een ziekenhuis is hierbij opgebouwd uit modules die op een slimme en digitale manier met elkaar gekoppeld zijn. Deze aanpak leunt zwaar op een holistische en geïntegreerde aanpak waarbij een digital twin wordt toegepast. Het 3DEXPERIENCE-platform maakt deze radicaal andere aanpak mogelijk. Daarmee is onze samenwerking met Aden Group een showcase voor de manier waarop in de toekomst mission critical infrastructuren kunnen worden ontwikkeld en geleverd”, zegt Bernard Charlès, vice-chairman en CEO van Dassault Systèmes.

“Aden Group en Dassault Systèmes hebben al eerder op succesvolle wijze samengewerkt. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in Leishenshan waar we een besmetting van het ventilatiesysteem van het ziekenhuis met een virus hebben gesimuleerd om te onderzoeken hoe deze besmetting te voorkomen is. Nu gaan we die kennis en ervaring toepassen op de hele levenscyclus van een ziekenhuis.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant