Home Bots & Brains Apple Vision Pro-headset is ‘Spatial Computing Device’

Apple Vision Pro-headset is ‘Spatial Computing Device’

door Marco van der Hoeven

Gisteren heeft Apple de Vision Pro-headset onthuld, een zogenaamde ‘spatial computer’ die digitale content combineert met de fysieke wereld. Dit apparaat introduceert een driedimensionale gebruikersinterface die wordt aangestuurd door natuurlijke en intuïtieve invoer zoals oogbewegingen, handgebaren en spraakopdrachten. De retailprijs wordt ongeveer 3.500 dollar. 

Met visionOS, een spatial operating system, kunnen Vision Pro-gebruikers op een interactieve manier met digitale content omgaan “alsof het fysiek aanwezig is in hun ruimte”. Het ontwerp van het apparaat omvat een displaysysteem met 23 miljoen pixels verdeeld over twee displays en speciaal ontworpen Apple-silicium in een dual-chip ontwerp.

De introductie van Vision Pro vergeleek Tim Cook, de CEO van Apple, met de Mac en iPhone, waarbij hij benadrukte dat met de Vision Pro “spatial computing” is ontstaan. Mike Rockwell, de vice-president van de Technology Development Group bij Apple, benadrukte het uitgebreide ontwikkelingsproces dat gepaard ging met de creatie van Vision Pro, waarbij innovatie plaatsvond was op meerdere systeemonderdelen.

De nauwe integratie van hardware en software heeft geleid tot een compact draagbaar formaat dat volgens Rockwell ‘het meest geavanceerde persoonlijke elektronische apparaat dat ooit door Apple is gemaakt’.

Met visionOS heeft het apparaat een platform voor apps, waardoor ze naast elkaar kunnen worden weergegeven op elke schaal, zonder de beperkingen van traditionele displays. Vision Pro ondersteunt ook Magic Keyboard en Magic Trackpad. Het apparaat biedt ook ondersteuning voor entertainment, waarbij elke ruimte kan worden omgetoverd tot een persoonlijke bioscoop met twee displays en een geavanceerd Spatial Audio-systeem.

Een nieuwe App Store voor Vision Pro is opgezet om apps en content van ontwikkelaars aan te bieden, inclusief iPhone- en iPad-apps die automatisch werken met het invoersysteem van het apparaat.

Misschien vind je deze berichten ook interessant