Home Bots in Society ALLAI treedt toe tot AI-adviesorgaan Raad van Europa

ALLAI treedt toe tot AI-adviesorgaan Raad van Europa

door Marco van der Hoeven

ALLAI is toegetreden tot CAHAI, de ad-hoccommissie AI van de Raad van Europa. De toelating volgde op een stemming waar de delegatiehoofden van de lidstaten unaniem voor stemden.

CAHAI is de ad-hoc commissie voor AI van de Raad van Europa. Het Comité heeft tot taak de haalbaarheid te onderzoeken van een wettelijk bindend instrument voor AI en een zo’n instrument te ontwikkelen, gebaseerd op de normen van de Raad van Europa over mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

Van ethiek tot mensenrechten

Waar in 2018 en 2019 de ethiek van AI centraal stond in het debat, kreeg de impact van AI op mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in 2020 de aandacht die het verdient. “AI heeft impact op vrijwel alle mensenrechten, variërend van privacy tot non-discriminatie en van vrijheid van meningsuiting tot vrijheid van demonstratie. ” zegt ALLAI-voorzitter Catelijne Muller, die eerder dit jaar een deskundigenrapport voor de CAHAI schreef.

Een AI-verdrag?

CAHAI gaat nu werken aan een juridisch bindend instrument voor AI, een ‘AI-verdrag’. ALLAI zal als waarnemer deelnemen aan de Legal Frameworks Group, die verantwoordelijk is voor dit proces.

“De CAHAI werkt aan waarschijnlijk het belangrijkste document van onze tijd. Een juridisch instrument om de fundamenten van onze samenleving te beschermen in een wereld met AI: onze mensenrechten, onze democratie en onze rechtsstaat. Dit instrument zal bepalen wat een wereld met AI eruit zal zien. ” zegt Catelijne Muller. “Aanvaard worden als waarnemer bij de CAHAI is een echte eer en mijlpaal voor ALLAI, aangezien het het belang bewijst van onze missie van verantwoorde AI.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant