Home Bots in Society AI-model van MIT waarschuwt tegen te vroeg loslaten social distancing

AI-model van MIT waarschuwt tegen te vroeg loslaten social distancing

door Pieter Werner

Een AI-model van MIT om de verspreiding van COVID-19 te voorspellen geeft aan dat het te vroeg loslaten van de regels voor sociale distancing ernstige gevolgen kan hebben. De maatregelen die momenteel wereldwijd worden genomen om overspringen van het virus in te dammen lijken te werken. In veel landen lijkt de curve af te vlakken, met minder ziekenhuis- en IC-opnamen, en minder sterfgevallen, tot gevolg.  Nu loslaten van die maatregelen zou tot een explosieve groei van het virus leiden.

De belangrijkste reden achter de vergaande maatregelen die wereldwijd worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen is voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt, met alle gevolgen van dien. Totdat een vaccin is gevonden, is het daarom belangrijk om de sociale afstand te handhaven.

AI-model

De onderzoekers van MIT hebben een AI-model naar het effect van de maatregelen laten kijken. Zij schrijven: “Onze resultaten geven ondubbelzinnig aan dat de landen waar snelle overheidsinterventies en strikte volksgezondheidsmaatregelen voor quarantaine en isolatie werden uitgevoerd, erin slaagden de verspreiding van infectie te stoppen en te voorkomen dat deze exponentieel explodeerde.”

Exponentiële explosie

Juist omdat de maatregelen lijken te werken waarschuwen zij op basis van de resultaten van hun onderzoek dat het belangrijk is vol te houden: “We tonen verder aan dat het ontspannen of ongedaan maken van quarantainemaatregelen op dit moment zal leiden tot een exponentiële explosie in het aantal geïnfecteerde gevallen , waardoor de rol van alle maatregelen (..) teniet wordt gedaan.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant