Home Bots & Brains AI ingezet ’tegen burn-out zorgverleners’

AI ingezet ’tegen burn-out zorgverleners’

door Pieter Werner

Microsoft en Nuance Communications gaan samenwerken bij het leveren van ACI (ambient clinical intelligence). Dit zou moeten bijdragen aan een onderzoeksomgeving waarbij klinische documentatie zichzelf schrijft. Het gaat in se samenwerking om het combineren van de voor de gezondheidszorg geoptimaliseerde spraakherkenning en -verwerking van Nuance, met Microsoft Azure, Azure AI en de Project EmpowerMD Intelligente Scribe Service van Microsoft, AI voor conversatie en begrip van de natuurlijke taal.

Klinische documentatie

Het Dragon Medical-platform wordt volgens de leverancier door meer dan 500.000 artsen over de hele wereld gebruikt, inclusief de AI voor klinische documentatie en ondersteuning van beleidsbeslissingen; stembiometrie en gespecialiseerde ambient sensing hardware.

Burn out

In de aankondiging van hun samenwerking wijzen beide bedrijven op het hoge aantal zorgverleners met burn out door de hoge werkdruk. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat eerstelijnsartsen voor elk uur dat zij besteden aan directe patiëntenzorg, twee uur kwijt zijn aan administratieve taken. Ook gaven artsen aan nog één tot twee uur te besteden aan administratieve taken in de avonduren.

Gezondheidszorg transformeren

Microsoft CEO Satya Nadella zegt daarover: “We hebben een ongelooflijke kans om de vooruitgang in de cloud en AI-technologie te gebruiken om de gezondheidszorg te transformeren. Samen met Nuance zullen we de kracht van Azure en Azure AI toepassen op deze uitdaging, met als doel het dagelijks leven van eerstelijns gezondheidswerkers overal ter wereld te verbeteren – zodat zij betere zorg kunnen bieden.”

Elektronisch patiëntendossier

In combinatie met het elektronisch patiëntendossier (EPD) moet ACI een betere interactie tussen zorgverleners en patiënten mogelijk maken. Na toestemming van de patiënt kan ACI de gesprekken tussen patiënt en behandelaar samenvoegen, deze gegevens integreren met de contextuele informatie van het EPD en het medisch dossier van de patiënt automatisch in het systeem opnemen.

Resultaten

“Burn-outs bij artsen is een van de belangrijkste zorgen geworden die de gezondheidszorg onder ogen moet zien vandaag de dag,” zegt Dr. James Linder, CEO van Nebraska Medicine. “We zijn enthousiast over de eerste resultaten van ACI om zorgverleners te helpen zich meer op patiënten te richten. We kijken uit naar de innovaties die onze twee vertrouwde partners, Nuance en Microsoft, samen zullen leveren.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant