Home Bots in Beeld AI-drone Verslaat Wereldkampioen Drone Racers

AI-drone Verslaat Wereldkampioen Drone Racers

door Marco van der Hoeven

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Zürich en Intel heeft menselijke kampioenen overtroffen in een fysieke sport: drone racen. Het AI-systeem, genaamd Swift, won meerdere races tegen drie wereldkampioenen in first-person view (FPV) drone racen.

In FPV-races besturen piloten quadcopters op snelheden van meer dan 100 km/u op afstand, terwijl ze een headset dragen die is verbonden met een camera aan boord van de drone. Davide Scaramuzza, hoofd van de Robotics and Perception Group aan de Universiteit van Zürich, verklaarde: “Fysieke sporten zijn uitdagender voor AI omdat ze minder voorspelbaar zijn dan bord- of videogames.”

Tot voor kort deden autonome drones er twee keer zo lang over als menselijke piloten om een racebaan af te leggen. Swift daarentegen reageert in realtime op de data die door een onboard camera wordt verzameld, net als de camera die door menselijke racers wordt gebruikt. Swift maakt gebruik van een ingebouwde inertiale meeteenheid en een kunstmatig neuraal netwerk om zijn positie en de racepoortjes te bepalen.

Swift werd getraind in een geoptimaliseerde simulatieomgeving. Door gebruik te maken van versterkingsleren, leerde het systeem vliegen door vallen en opstaan. Elia Kaufmann, de eerste auteur van de paper, legde uit dat de simulatie hielp om te voorkomen dat meerdere drones in de vroege leerfasen zouden crashen.

Na een maand van gesimuleerde vluchttijd nam Swift het op tegen zijn menselijke concurrenten, waaronder de kampioenen Alex Vanover en Thomas Bitmatta, op een speciaal gebouwde baan in de hangar van de Dübendorf Airport, nabij Zürich. Swift behaalde de snelste ronde en had een voorsprong van een halve seconde op de beste menselijke piloot. Echter, onder veranderende omstandigheden, zoals te veel licht in de kamer, presteerden menselijke piloten beter dan Swift.

Scaramuzza benadrukte het belang van deze prestatie: “Door sneller te vliegen, vergroten we de bruikbaarheid van drones.” In toepassingen zoals bosmonitoring, ruimteverkenning, de filmindustrie en reddingsoperaties kan het vermogen om met hoge snelheden te vliegen een aanzienlijk verschil maken.

Foto: UZH / Leonard Bauersfeld

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant