Home Bots & Business 5G in Nederland geactiveerd

5G in Nederland geactiveerd

door Pieter Werner

Vodafone heeft gisteren in ruim de helft van Nederland zijn 5G-netwerk geactiveerd. Eind juli moet dit beschikbaar zijn in heel Nederland. Hiermee komt snelle mobiele connectiviteit beschikbaar voor een breed scala aan toepassingen van AI en IoT, zoals smart farming, medische zorg, en slimme steden.

Vodafone loopt met zijn introductie van 5G via de huidige frequenties en reeds bestaande antennes, vooruit op de beschikbaarheid van nieuw 5G spectrum via de multibandveiling later dit jaar. Dat kan, omdat er meerdere manieren zijn om 5G toe te passen. Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar. De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden, waarvoor al vergunningen voor mobiele communicatie zijn verleend. En dat is wat Vodafone doet: 5G technologie toepassen in bestaande 4G frequentiebanden. 

Bestaande spectrum

Dit betekent dat Vodafone zijn bestaande spectrum met inzet van Ericsson technologie slim verdeelt tussen 4G en 5G. Beide protocollen blijven naast elkaar bestaan. Omdat Vodafone bestaande frequenties gebruikt, zijn bovendien niet meteen nieuwe masten nodig. Dit maakt ‘spectrumdelen’ ideaal om 5G in het Vodafone-netwerk te introduceren als springplank voor verdere 5G ontwikkelingen in de komende jaren.

Datapakketten

De ‘vijfde generatie’ (5G) is een nieuw protocol om slimmer, efficiënter en sneller datapakketjes te versturen via radiosignalen. Voor deze 5G introductie maakt Vodafone gebruik van spectrumdelen ofwel ‘Dynamic Spectrum Sharing’ (DSS). Met deze technologie van Ericsson kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G èn 5G verbindingen. Dit is als ’twee talen’ die in dezelfde frequentieband worden gesproken. Het slimme netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G.

Misschien vind je deze berichten ook interessant