Home Bots & Business UR20 Cobot maakt zijn lasdebuut

UR20 Cobot maakt zijn lasdebuut

door Marco van der Hoeven

Universal Robots introduceert een gespecialiseerde lastoepassing voor de UR20-cobot. Deze verbeterde cobot beschikt over een extra bereik van 18 inch en is verrijkt met de nieuwste ontwerpinnovaties. Op de FABTECH-beurs zal Vectis Automation de UR20 demonstreren, waarbij de focus ligt op de geavanceerde lasmogelijkheden en efficiëntie.

De geüpdate cobot, met een toegenomen bereikradius van 18 inch, maakt complexere lasverbindingen mogelijk binnen dezelfde armatuurconfiguratie, volgens Josh Pawley, mede-oprichter van Vectis Automation, een partner van Universal Robots. “Vectis Automation is verheugd de verlengde UR20-arm te presenteren, geïntegreerd in onze cobot-las- en snijtools,” aldus Pawley. Hij benadrukt vooral de vernieuwingen in het ontwerp van de cobot, waaronder een halvering van het aantal onderdelen in de aandrijflijnen. “Deze cobot zal de markt aanzienlijk beïnvloeden, voortbouwend op de reeds indrukwekkende cobot-lijn van UR.”

Op de FABTECH-beurs kunnen bezoekers de UR20 Cobot Welder van Vectis Automation in actie zien, geïntegreerd op een robuuste 48” x 48” XL-wagen met een geavanceerd waterkoelsysteem. De UR20 zal tevens worden getoond bij partners zoals Hirebotics en Melton Machine & Control Company, evenals bij een kantbankapplicatie van Cincinnati Inc.

Will Healy, Global Segment Manager voor Lassen bij Universal Robots, is enthousiast over de nieuwe lasmogelijkheden van de UR20. “We hebben de cobot volledig herontworpen,” vertelt hij. Hij wijst ook op een nieuwe feature, de gecoördineerde bewegingsfunctie, die in samenwerking met partners wordt gelanceerd. Deze functie zorgt ervoor dat de cobot en externe as synchroon bewegen, wat grotere lasprojecten mogelijk maakt zonder handmatige aanpassingen.

Sinds het debuut van de eerste UR-cobot lasser in Noord-Amerika op FABTECH 2017, hebben diverse partners hun lasoplossingen geïnnoveerd op het UR-platform. Dit jaar zal Hirebotics, een partner van UR, een AI-gedreven functie presenteren die las- en snijparameters aanbeveelt voor een efficiëntere productie. Ook wordt de Cobot Cutter geïntroduceerd, een plasmasnijsysteem aangedreven door een UR-cobot.

Na het lassen komt vaak het handmatig slijpen, een uitdaging die nu wordt aangepakt door de GRIT TM-oplossing van Kane Robotics. Deze oplossing, uitgerust met een UR10e-cobot, automatiseert het slijpproces en verhoogt de efficiëntie aanzienlijk.

VersaBuilt introduceert ook een update: een reinigingssysteem voor kaken, dat spanen verwijdert terwijl CNC-machines blijven draaien. Daarnaast wordt het Mill Automation System verrijkt met MultiGrip Pallets voor automatische verwerking van diverse onderdelen.

Tot slot demonstreert PBC Linear hun nieuwe Cobot Feeder, die de efficiëntie van het laden en lossen van CNC-machines aanzienlijk verhoogt door de inzet van een UR10e-cobot. Het systeem maakt een veelzijdige en flexibele productie mogelijk, waarbij één operator nu het werk van meerdere machinisten kan uitvoeren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant