Home Bots & Business Robots aan de slag bij kerncentrale Sellafield

Robots aan de slag bij kerncentrale Sellafield

door Pieter Werner

Robots spelen een steeds prominentere rol bij het werk op de nucleaire locatie Sellafield in Cumbria, waarbij hun gebruik gericht is op het verbeteren van de veiligheid, efficiëntie en kosteneffectiviteit. Terwijl deze robotische vooruitgangen tractie krijgen in Sellafield, is het essentieel om op te merken dat ze ook waardevolle inzichten bieden voor de bredere nucleaire industrie in het VK.

De afdeling op afstand bediende voertuigen (ROVs) van Sellafield, gelegen in het Engineering Centre of Excellence in Cleator Moor, is actief betrokken bij het aanpassen van standaardapparatuur en software om te voldoen aan verschillende on-site vereisten. Een opmerkelijke prestatie is het werelds eerste gebruik van een LiDAR laserscanningsapparaat op een ROV in een omgeving met hoge straling. Deze innovatie stelt de robot in staat om te navigeren en een 3D-beeld te creëren van gevaarlijke gebieden, waardoor de noodzaak voor menselijke tussenkomst wordt geëlimineerd.

Calvin Smye, een ROV-apparatuuringenieur, benadrukte de aanpak van de afdeling om technologie van de plank te verbeteren met aangepaste payloads. Hij legde uit: “Sinds de introductie van deze technologie, zijn we echt voorop gaan lopen met het testen ervan en het aanpassen aan onze behoeften en zijn nu leiders in de nucleaire industrie voor het toepassen ervan.”

Spot, de robot hond, is een vertrouwde verschijning geworden op Sellafield en voert taken uit variërend van gebouwinspecties tot afvalscheiding. Collega’s uit de industrie kregen de kans om Spot’s capaciteiten te aanschouwen tijdens een live demonstratie in Calder Hall, een van de oudste gebouwen van de site, waar asbest een bekend gevaar vormt. AtkinsRéalis, met ondersteuning van het ROV-team, gebruikte Spot om een livestream-inspectie uit te voeren en inzichten te verkrijgen in de staat van het gebied, wat helpt bij de planning van de schoonmaak.

Deze robotinnovaties zijn niet alleen beperkt tot Sellafield. Ze worden ingezet op andere locaties binnen het netwerk van de Nuclear Decommissioning Authority (NDA) in het VK, inclusief Dounreay in Schotland, waarbij de nadruk ligt op het delen van kennis en beste praktijken in de industrie.

Daarnaast verkent Sellafield het gebruik van ROVs voor het detecteren van potentieel gevaarlijke gassen in werkgebieden, een moderne iteratie van de kanaries die ooit in kolenmijnen werden gebruikt. Dit streven omvatte onlangs een proef met een dosimeter ontworpen door de Radiometric Systems Group.

Deon Bulman, programmahoofd ROV-apparatuur, benadrukte dat de adoptie van technologie aan het versnellen is op Sellafield, met als hoofddoel om menselijke werknemers te ondersteunen, in plaats van te vervangen. Hij stelde: “Als we één taak kunnen doen die de noodzaak voor een persoon om een gevaarlijk gebied te betreden wegneemt, dan is dat een overwinning.”

Afgezien van het verbeteren van de veiligheid, dragen ROVs ook bij aan aanzienlijke kostenbesparingen en operationele efficiënties. Rav Chunilal, hoofd van robotica en kunstmatige intelligentie bij Sellafield, omschreef deze ontwikkelingen als een “belangrijke mijlpaal” in het engagement van de site voor veiligheid en efficiëntie, waarbij de mogelijkheid van geavanceerde robots om op afstand gevaarlijke gebieden te betreden en zo menselijke werknemers te beschermen tegen schade en tegelijkertijd onderhouds- en inspectiekosten te verlagen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant