Home Bots & Business Robot moet grasmaaiers gaan bedienen

Robot moet grasmaaiers gaan bedienen

door Pieter Werner

Electric Sheep Robotics heeft een robot ontwikkeld die zelfstandig grasmaaiers kan bedienen. Meer dan 50% van al het groenonderhoud bestaat uit het maaien van het gras, een saai en repetitief proces dat fysiek zwaar kan zijn door de weersomstandigheden. Dit komt bij een tekort aan arbeidskrachten, beperkte groei en slinkende marges in deze sector. Daarom heeft Electric Sheep de Dexter-robot ontwikkeld, hardware en software die bestaande grasmaaiers in zelfrijdende machines verandert.

Het bedrijf claimt hiermee de grootste uitdaging van de sector aan te pakken, namelijk een decennialang bestaand tekort aan betrouwbare arbeidskrachten. Dit heeft er vaak toe geleid dat bedrijven niet verder kunnen groeien dan een bepaalde omvang, zelfs als er wel vraag naar is. Landscaping is een industrie van $ 105 miljard. Die is echter grotendeels genegeerd door technologiebedrijven, waardoor er weinig innovatieve oplossingen voor bestaan.

Het bedrijf is eind 2019 opgericht door een divers team van ondernemers met een achtergrond in techniek, ondernemerschap en landschapsarchitectuur. De Electric Sheep Robot werkt met in de reguliere handel verkrijgbare benzine- en elektrische maaiers, en is beschikbaar zonder initiële investeringen via een Robots-as-a-Service-model.

Autonoom maaien

De Dexter Robot van Electric Sheep wordt bevestigd aan nieuwe of bestaande grasmaaiers en ontvangt draadloze updates, vereist minimale training en kan elk type gras volledig autonoom maaien. Het bedrijf is ook van plan de technologie toe te passen op andere grastoepassingen, waaronder sneeuwruimen, vegen, stoepreparaties, ongediertebestrijding en nog veel meer.

De robot maakt gebruik van technologie zoals LIDAR, camera’s, GPS en ultrasone sensoren om te manoeuvreren over divers terrein. Alle robots worden gecontroleerd terwijl ze in gebruik zijn en bevatten een systeem met veiligheidsclassificatie dat in staat is om perimeterovertredingen te detecteren, zelfs in de meest ongunstige omstandigheden. Ze zijn gebouwd volgens de R15.08-standaard voor zelfrijdende robots.

Misschien vind je deze berichten ook interessant