Home Bots in Beeld Nieuwe editie van Automatica

Nieuwe editie van Automatica

door Marco van der Hoeven

Automatica, de vakbeurs voor slimme automatisering en robotica, zal van 27 t/m 30 juni weer plaatsvinden in München. Vanaf nu zal deze beurs samengaan met LASER World of PHOTONICS, een vakbeurs met congres voor fotonica-componenten, -systemen en -toepassingen.

Anja Schneider, Exhibition Director, is optimistisch over het evenement deze zomer: “Ons leven wordt steeds meer beïnvloed door wereldwijde uitdagingen, zoals problemen met de toeleveringsketen en een gebrek aan specialisten. Robotica en automatisering zijn sleuteltechnologieën die hiervoor passende oplossingen bieden. Er zijn slimme automatisering en digitale netwerken nodig om productie economisch en duurzaam te maken. En automatica in München laat zien hoe dat werkt.”

Vol

De hallen lopen vol en de aanwezigheid van bedrijven die de hele waardeketen van robotica en automatisering vertegenwoordigen, wordt ongeveer vier en een halve maand voorafgaand aan het evenement bevestigd. Bevestigde exposanten op het gebied van robotica zijn ABB, FANUC, Kawasaki, KUKA, Stäubli, Universal Robotics en YASKAWA.

Het gebied van montage- en handlingtechnologie wordt vertegenwoordigd door AFAG, Bosch Rexroth, BBS Automation, DEPRAG, Festo, HAHN Group, Mikron, PIA Automation, Schaeffler, SCHUNK en Weber Schraubautomaten. Machine vision-exposanten zijn onder meer Basler, Carl Zeiss, Cognex, IDS, MVTec, VMT en Visio Nerf. Daarnaast zullen gerenommeerde exposanten zoals Beckhoff, HEIDENHAIN, ifm, maar ook Murrelektronik en Siemens hun producten en oplossingen in München presenteren.

Naast de toonaangevende bedrijven in de automatiseringsindustrie zijn er ook veel opwindende nieuwkomers aan boord. “We zien ook positieve economische prognoses voor automatisering en robotica, wat mooie vooruitzichten creëert voor een opwindende en lonende automaat 2023”, vat Anja Schneider samen.

Digitale integratie en AI

automatica 2023 richt zich op drie belangrijke thema’s. Deze onderwerpen zijn Digitale Integratie en AI, Duurzame Productie en Future of Work. Het gebied van digitale integratie en AI behandelt onderwerpen als augmented/virtual reality en digital twins. Duurzame productie bestaat uit CO2-neutraliteit, circulaire economie, verandervermogen en AI, en groene technologie.

De toekomst van werk is nauw verwant aan concepten als samenwerking tussen mens en machine, servicerobotica en mobiele robotica. Het doel is automatisering toegankelijk te maken voor het MKB en de minder geautomatiseerde niet-productiesectoren onder het motto ‘ease-of-use’, zodat zij het tekort aan geschoolde arbeidskrachten kunnen opvangen.

Het hightech platform munich_i is tot nu toe twee keer gehouden en heeft zich al ontwikkeld tot een van de toonaangevende robotica- en AI-formaten. “We zijn verheugd om dit jaar in samenwerking met onze partner MIRMI (Munich Institute of Robotics and Machine Intelligence) aan de Technische Universiteit van München opnieuw oriëntatie te geven op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica en deze ontwikkelingen tegelijkertijd in een context te plaatsen van ethiek en sociale verantwoordelijkheid”, legt Anja Schneider uit.

munich_i omvat de Hightech Summit op woensdag 28 juni 2023, de speciale robotica- en AI-show AI.Society met zijn uitgebreide ondersteunende programma bestaande uit politiek, bedrijfsleven en wetenschap, evenals de hybride robotica-competitie genaamd Robothon®.

Ondersteuningsprogramma 2023

Daarnaast wacht de bezoekers tijdens de vier beursdagen een uitgebreid randprogramma. Naast beproefde formats als de Start-up Arena, de joint staat voor machine vision of smart maintenance, en de forumpodia, richt automatica 2023 zich op de volgende onderwerpen: ‘AMR’s in productie’, servicerobotica en het ondersteunen van jong talent. “De speerpunten van het ondersteunende programma hebben een groot potentieel voor dialoog en discussie. We verwachten dat dit voor alle deelnemers een bijzondere meerwaarde zal opleveren”, benadrukt Anja Schneider.

De TestZone voor robotmodellen van dit jaar richt zich met name op kleine en middelgrote bedrijven waarvan het automatiseringsniveau tot nu toe laag is gebleven.

Zie ook

Eerste impressie Automatica 2022: mens en robot doen steeds meer samen

Misschien vind je deze berichten ook interessant