Home Bots in Society Nederlandse testrobot analyseert 20.000 coronatests per dag

Nederlandse testrobot analyseert 20.000 coronatests per dag

door Pieter Werner

Gisteren heeft Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven bezocht om de werking te bekijken van de nieuwe STRIP-1 testrobot, die Nederland heeft aangeschaft. Deze robot – in de wandelgangen ook wel The Beast genoemd – is in staat per etmaal ca. 20.000 pcr-tests te verwerken en de resultaten online op te leveren. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld.

De robot is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab. STRIP-1 is gebouwd in Zwitserland. De robot is gefinancierd door de Rijksoverheid en zal ook ingezet kunnen worden bij eventuele volgende pandemieën. Daarmee is het een belangrijke bouwsteen voor een robuuste, publieke testfaciliteit voor Nederland.

Pandemieën

Dat is van groot belang in het effectief bestrijden van pandemieën. Traditioneel zijn de test – en analysefaciliteiten in ons land heel hoogwaardig, maar ook kleinschalig en primair gericht op diagnostiek: is iemand besmet of niet? In een pandemie is ook het snel in beeld brengen van de verspreiding van het virus nodig. Dat maakt een gerichte aanpak mogelijk daar waar de uitbraak oplaait.

Tijdens grote virusuitbraken is het essentieel om snel en adequaat hoge volumes monsters te kunnen analyseren. Dat vraagt om een veel grotere schaal en meer slagkracht.  In dat verband is door het kabinet zwaar geïnvesteerd in het uitbreiden van de test – en analysecapaciteit in eigen land. Deze testrobot maakt onderdeel uit van die strategie.

Snelheid

De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken, maar de kosten per test liggen ook aanzienlijk lager. Dit alles zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de analyse. Er is veel belangstelling voor deze robot uit het buitenland. De STRIP-1 is kort voor de Kerstdagen in Veldhoven geïnstalleerd. Sindsdien is de robot stapsgewijs steeds meer tests gaan analyseren om de werking te testen en alles klaar te maken voor grootschalige inzet.

Deze zogenoemde validatieperiode loopt naar verwachting tot half februari en staat onder toezicht van het RIVM en de GGD Zuid-Oost Brabant. Daarna kan de robot op vol vermogen worden ingezet bij het bestrijden van de corona-pandemie. De overheid overweegt op termijn meer van deze robots aan te schaffen, indien de validatie inderdaad de verwachte resultaten oplevert. Met meerdere testrobots zoals deze kan de landelijke verwerkingscapaciteit wanneer dat nodig is snel opgevoerd worden tot vele tienduizenden analyses per etmaal.

Misschien vind je deze berichten ook interessant