Home Bots & Business Nederlandse startup MX3D, ABB en Altair maken 3D-geprinte robotarm

Nederlandse startup MX3D, ABB en Altair maken 3D-geprinte robotarm

door Pieter Werner

MX3D, gespecialiseerd in het printen van metalen voorwerpen, heeft met behulp van 3D printing een metalen industriële robotarm vervaardigd. De robotarm is ontworpen door Altair, voor een robot die is geleverd door ABB. Bij dit project is gebruik gemaakt van grootschalig 3D printen in metaal voor zware machine-onderdelen, om de robotarm te optimaliseren voor operationele vereisten en omstandigheden.

Vijftig procent lichter

De robotarm laat zien wat het resultaat kan zijn van Generative Design Customization in combinatie met Digital Twin Design, om de productiviteit van op maat gemaakte robotics te vergroten. De robotarm van roestvast staal is volledig in 3D geprint met Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM), wat heeft geleid to een gewichtsreductie van vijftig procent ten opzichte van het originele onderdeel.

Optimale vorm

De robotarm is herontworpen door ingenieurs van Altair met behulp van Generative Design Customization om de meest optimale vorm en operationele prestaties te krijgen. Naast de verhoogde productiviteit is de robotarm geoptimaliseerd om beter te functioneren met minder kinetische energie, hogere accuratesse en een hoger werktempo met Digital Twin Design. Dat gebeurde onder meer door de vereisten te bepalen met behulp van kinetische bewegingssimulaties. Met generatief ontwerp is een nieuw, geometrisch efficiënt ontwerp gemaakt.

Geometrische vormen

De robotarm is volledig 3D geprint in roestvast staal, met behulp van een geavanceerde versie van de WAAM technologie van MX3D. Deze technologie heeft onder meer de functie advanced geometry processing waarmee complexe organische geometrische vormen rechtop geprint kunnen worden.

Algoritme

Een intelligent algoritme bepaalt bovendien de optimale printstrategie en richting van iedere geometrische vorm, waardoor het onderdeel efficiënt wordt opgebouwd. Terwijl het oorspronkelijke onderdeel 150 kilo woog, is het gewicht van de nieuwe robotarm niet meer dan 73 kilo, waardoor vijftig procent minder materiaal nodig is. In een 24/7-productie kan deze print in vier dagen gemaakt.

Misschien vind je deze berichten ook interessant