Home Bots & Business ‘Kwaliteitscontroles tien keer sneller met robot’

‘Kwaliteitscontroles tien keer sneller met robot’

door Pieter Werner

ABB heeft een 3D-kwaliteitsinspectie (3DQI) robotcel geïntroduceerd, die defecten van minder dan de helft van de breedte van een mensenhaar kan detecteren. Hiermee zijn snelle, nauwkeurige tests mogelijk. De 3D-cel voor kwaliteitscontrole elimineert zo  tijdrovende handmatige inspectie, terwijl de kans op fouten aanzienlijk wordt verkleind. 

De 3DQI is ontworpen voor offline teststations en het modulaire ontwerp maakt aanpassing of uitbreiding mogelijk. Met behulp van een enkele optische sensor met 3D-witlicht om miljoenen 3D-punten per opname te scannen, kan een gedetailleerd digitaal model van het geïnspecteerde onderdeel worden gemaakt dat kan worden vergeleken met een originele CAD-tekening. Dit alles gaat 10 keer sneller dan met traditionele gecoördineerde meetmachines (CMM).

Flexibiliteit

De sensor kan worden gedragen door elke robot met een verwerkingscapaciteit van meer dan 20 kg en is compatibel met een reeks robots, rupsbanden en draaitafels. De belangrijkste nieuwe functies van de 3DQI-cel zijn de gecombineerde snelheid, nauwkeurigheid tot minder dan 100 (micrometer) μm en flexibiliteit dankzij het modulaire ontwerp.  

Traag

“Het vermogen om de kwaliteit nauwkeurig te meten en te controleren is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat producten consistentie bereiken, voldoen aan normen en voldoen aan de verwachtingen van klanten. Traditionele testmethoden zijn traag en leggen de potentiële kwaliteitsfouten vaak te laat in het proces vast, ”zegt Tanja Vainio, Managing Director Auto Tier One Business Line voor ABB Robotics. 

Automotive

“Onze 3DQI-cel automatiseert dit proces en overtreft ver de mogelijkheden van traditionele inspectie in snelheid, nauwkeurigheid en herhaalbaarheid. We hebben onze 3DQI-technologie ontwikkeld en getest in autotoepassingen, waaronder automotive-leverancier Benteler, en het is bewezen dat de 3DQI-oplossing de productkwaliteit, doorvoer en veiligheid verbetert, terwijl het geschoolde arbeidskrachten vrijmaakt om voor andere taken te worden ingezet. “

Real time

De oplossing biedt ook uitgebreide gegevensanalyse die in real time wordt verwerkt. Digitale records ondersteunen de traceerbaarheid, die in verschillende industrieën nodig is, en stellen klanten in staat hun processen aan te passen om verdere storingen te voorkomen om de algehele kwaliteit en productiviteit te verbeteren. 

Misschien vind je deze berichten ook interessant