Home Bots in Society China wil massaal humanoide robots bouwen

China wil massaal humanoide robots bouwen

door Marco van der Hoeven

In een opvallende stap heeft China de ambitie voor massaproductie van humanoïde robots aangekondigd. Deze strategie staat beschreven in de ‘Guiding Opinions on the Innovation and Development of Humanoid Robots’, uitgegeven door het ministerie van Industrie en Informatietechnologie.

Het document onthult een strategische routekaart die tot doel heeft China in de voorhoede van de humanoïde robotindustrie te positioneren door gebruik te maken van de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie, hoogwaardige productie en nieuwe materialen. Volgens de ‘Guiding Opinions’ beschouwt China mensachtige robots als potentieel revolutionaire producten die in de transformerende voetsporen van computers, smartphones en nieuwe energievoertuigen zouden kunnen treden.

Met een vastgestelde tijdlijn zijn de doelstellingen van China scherp gedefinieerd: tegen 2025 verwacht het land aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt bij het innoveren van humanoïde robots, het garanderen van een veilige en effectieve aanvoer van kerncomponenten en het bereiken van internationale productieniveaus. De visie strekt zich uit tot 2027, waar China verdere technologische vooruitgang en een robuuste integratie van mensachtige robots in de economie verwacht.

Het plan is om zich te concentreren op vijf centrale taken: het bereiken van belangrijke technologische doorbraken, het bevorderen van productontwikkeling, het uitbreiden van toepassingsscenario’s, het creëren van een industrieel ecosysteem en het verbeteren van de ondersteuningsmogelijkheden. Met name benadrukken de ‘Guiding Opinions’ het belang van het beheersen van kerntechnologieën, zoals het ‘brein’, ‘cerebellum’ en ‘ledematen’ van mensachtige robots, om vooruitgang te garanderen.

De richtlijnen van de Chinese overheid laten zien dat het land de ambitie heeft om een leider te worden in deze sector waar veel op het spel staat. Deze mensachtige robots zijn bedoeld voor een breed scala aan toepassingen, variërend van operaties en productie in speciale omgevingen tot openbare diensten en het levensonderhoud van mensen.

De implementatie van deze ambitieuze plannen wordt ondersteund door verschillende maatregelen, waaronder de verbetering van het industriebeleid, de versnelling van de talentontwikkeling en de uitbreiding van de internationale samenwerking.

De implicaties van China’s streven naar massaproductie van mensachtige robots kunnen verreikend zijn en mogelijk innovatie stimuleren, economieën hervormen en het landschap van de beroepsbevolking veranderen. Terwijl het land zijn doelstellingen nadert, kijkt de wereld nauwlettend toe, anticiperend op de mogelijke opkomst van een nieuwe industriële grootmacht op het gebied van de humanoïde robotica.

Misschien vind je deze berichten ook interessant