Home Bots in Society ‘Veel kansen voor Nederlandse AI-sector in Engeland’

‘Veel kansen voor Nederlandse AI-sector in Engeland’

door Marco van der Hoeven

Vorige week bezocht een Nederlandse delegatie onder leiding van minister Liesje Schreinemacher het Verenigd Koninkrijk voor een handelsmissie met als thema AI. Ondanks Brexit blijven de economische en wetenschappelijke banden tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk sterk, en met name op het gebied van AI liggen er veel kansen.

Het was de eerste live handelsmissie sinds Brexit. Niet voor niets was de bestemming van deze economiche misie het Verenigd Koninkrijk, voor Nederland traditioneel een belangrijke partner voor zowel overheid als bedrijven. Nederland is de derde exportmarkt en de vierde importmarkt voor Engeland. En op dit moment wonen er 90.000 Nederlanders in Londen.

Karel van Oosterom, Ambassadeur van Nederland in het VK, zei daarover in zijn welkomswoord in de Tobacco Docks, waar Nederlandse schepen al eeuwen met handelswaar aanmeerden: “Veel van onze welvaart is hier verdiend. We zijn buren aan de Noordzee.”

Wel wees hij erop dat de aard van de samenwerking na Brexit fors is veranderd.”Het VK is een derde land geworden, naast de EU.” Bij diensten spelen de problemen met goederen welsiwaar minder, maar ook AI-wetensschappers kunnen tegen problemen aanlopen als ze bijvorbeeld apparatuur voor onderzoek de grens over willen krijgen. “Maar tegelijketijd gaat het goed met de handel. Nederland doet nog steeds veel handel met UK, het kan prima.”

Kansen

Op het gebeid van AI ziet Van Oosterom volop kansen. “Het UK is verder met duurzaamheid. Maar met duurzame mobiliteit zijn wij weer veel verder dan de Britten.  En op het gebied zijn veel kennisinstellingen en bedrijven ahead of the curve. Die innovatie is nodig in de strijd tegen klimaatverandering. In Oxford en Cambridge gebeurt veel, en daar heeft Nederland veel te bieden.”

Op dit moment is in de samenwerking tussen kennisinstellingen het Europese Horizon-programma nog wel een uitdaging, door de voortslepende gesprekken over de grens met Noord-Ierland. Beide landen kijken daarom serieus naar alternatieve manieren om toch de samenwerking vorm te kunnen geven.

Doelgroep

Innovatie-attaché Marjolein Bouwers gaf in een toelichting diverse tips voor succesvolle samenwerking, waaronder een aansporing die, logisch als hij klinkt, toch nog nodig blijkt: “Veel Nederlanse bedrijven willen bijvoorbeeld bij de National Health Service binnenkomen. We vroegen de NHS waar ze vooral op letten bij die pitches, en dat bleek vooral de vraag of de ondernemer zich verdiept heeft in de lokale context.”

Want veel ondernemers richten zich weliswaar sterk op hun eigen product, maar vergeten om de vertaalslag te maken naar de uitdagingen waar organisaties, hun potentiële klanten, voor staan. “Een goed product of een goede dienst is niet genoeg. Het helpt als het aansluit bij de beoogde doelgroep.”

Londen

Start-up liaison Lieke Conijn schetste de positie van Londen. De Engelse hoofdstad is na New York het tweede ecosysteem in de wereld, in meerdere opzichten, maar vooral in het ophalen van bedrijfsfinanciering. Ook zijn er in de UK veel universiteiten, naast de bekende namen als Oxford, Cambridge en Imperial, waar zich goede ecosystemen ontwikkelen.

De National AI Strategy van het VK is een breed gedragen en effectief programma dat begon met een sector deal waar in 2018 al een miljard pond in werd gestoken. Het begeleidt een sterk ecosysteem voor AI, waar in 2021 nog 2,9 miljoen pond in werd geïnvesteerd. De vraag naar AI-talent is dan ook hoog in Engeland. Dat stimuleert weer de behoefte aan samenwerking, ook internationaal. Dit leidde onder meer al tot de eerste standaard voor algorithmic transparancy ter wereld.

Op het gebied van talent blijven de activiteiten niet beperkt tot het schrijven van plannen. Concreet wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het ontwikkelen van AI skills in de Ukmet investeruingen in 1.000 nieuwe promotieplaatsen voor Ai-onderzoekers, een programma waar 117 miljoen pond in wordt gestoken.

IJs

Concrete oplossingen werden gepresenteerd door het Alan Turing Institute, dat is opgezet in 2014 om uitdagingen aan te pakken for the good of the country, and for the world. Een van hun vele projecten is het inzetten van AI-algoritmen die zijn ontwikkeld voor gebruik in de commerciële sector op klimaatwetenschap.

Hiermee worden verborgen relaties in zee-ijsgegevens gezocht die gemist worden met traditionele gegevensanalyse- of simulatiemethoden. Met meer dan 10 miljoen datapunten in van satellieten afgeleide dataset traint het team die AI-algoritmen om toekomstig zee-ijs te voorspellen met een resolutie van 25 kilometer. Zo worden fysieke relaties tussen klimaatvariabelen in zowel ruimte als tijd duidelijk

Zee-ijs is van fundamenteel belang voor de Arctische fauna en de inheemse gemeenschappen die van hen afhankelijk zijn voor voedsel. Het verbeteren van de voorspellingen van zee-ijs kan lokale instandhoudingsinspanningen helpen, evenals inzicht verschaffen in de manier waarop deze fluctuaties de weerpatronen zullen beïnvloeden.

Officiële opening

Minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher wilde een optimistische boodschap brengen in moeilijke tijden. Ze juichte toe dat, in het kader van het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap, 28 procent van de Nederlandse deelnemers vrouwelijke afgevaardigden had gestuurd. Op handelsgebied benadrukte ook zij de traditionele samenwerking: “Die nauwe banden zijn er nog steeds, ondanks Covid en Brexit. Nederland en de UK zijn nog steeds grote partners. Nederland exporteert voor 38 miljard export naar de UK, en die samenwerking is meer dan ooit belangrijk, in het licht van de illegale inval in Oekraïne.”

“Brexit heeft geleid tot verschillende uitdagingen, waar we voor moeen samenwerken om ze op te lossen. Daar slagen we goed in op dit moment.” Ze noemde met name AI als technologie om oplossingen te vinden voor uitdagingen als duurzaamheid. Ook haar Britse collega Kemi Badenoch, Secretary of International Trade, benadrukte dat Nederlandse bedrijven tien procent uitmaken van buitenlandse investeringen in UK. “Maar we kunnen meer bereiken, en daarom willen we dat AI floreert in dit land.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant