Home Bots & Business Robots plukken tomaten

Robots plukken tomaten

door Pieter Werner

Roboticafabrikant DENSO en kasbouwer Certhon hebben samen de Certhon Harvest Robot ontwikkeld. Deze robot kan onder meer fruit- en groente, zoals tomaten, telen en plukken zonder menselijke tussenkomst. De robot detecteert, snijdt en vervoert de tomaten autonoom naar de kisten.

Dankzij de ingebouwde deep learning-technologie wordt het toestel bovendien steeds slimmer. Zo kan hij de opbrengsten in kaart brengen, het klimaat in de gaten houden en de gezondheid van gewassen meten. Deze informatie kan verwerkt worden om mogelijke virusinfecties te voorkomen en te zorgen voor hogere opbrengsten.

De Certhon Harvest Robot, die in Azië al in de testfase zit, zal deel uitmaken van een autonoom landbouwsysteem. Deze technologie zorgt voor een optimale temperatuur en geschikte klimatologische omstandigheden om gewassen te telen. De rol van robots in dit systeem is het fruit controleren, plukken en verpakken. Dergelijke systemen, bedoeld voor de Europese markt, hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de voedselvoorziening omdat ze het proces duurzamer, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken.

De Certhon Harvest Robot is gebaseerd op het gamma robotica- en automatiseringsoplossingen van DENSO. Robots worden traditioneel ingezet in industriële toepassingen, zoals tijdens de productie van voertuigen. DENSO maakt bovendien ook thermische systemen, die vooral gebruikt worden in airconditionings- en radiatorsystemen voor auto’s. Zij worden nu ingezet om de temperatuur in de serres te regelen, zodat de gewassen kunnen groeien en de robot zijn werk kan uitvoeren ongeacht de weersomstandigheden.

Misschien vind je deze berichten ook interessant