Home Bots in Society Robots krijgen volwaardige functie in de zorg

Robots krijgen volwaardige functie in de zorg

door Marco van der Hoeven

De zorg is een sector waar al jaren gebruik wordt gemaakt van robots. Ondertussen is de zorgrobot een volwassen hulpmiddel geworden in de zorg, dat ook door de overheid en verzekeraars serieus wordt bekeken. Dit wordt geïllustreerd door de snel groeiende populariteit van zorgrobot Maatje in binnen- en buitenland, een platform dat wordt ontwikkeld door het Nederlandse Smartrobot Solutions.

Twee recente mijlpalen in de internationale expansie van het zorgrobot-platform dat Smartrobot Solutions heeft ontwikkeld is de aankoop van enkele tientallen Maatje-robots door Italië en Finland, in hun eigen taal. “De basis voor zorgrobot is het softwareplatform dat we in eigen huis hebben ontwikkeld”, legt eigenaar Richard Kuijpers uit. “Dat gebruiken we vooral in Maatje, maar het is eenvoudig over te zetten in andere robots. En het is ook eenvoudig in een andere taal om te zetten, waardoor Maatje nu ook in Italië en Finland wordt gebruikt.”

Toepassingen

De acceptatie van dergelijke robots in de zorg is de pilotfase ver ontstegen. Ondertussen is er een breed scala aan onderzoeken beschikbaar dat aantoont wat de waarde van robots kan zijn voor cliënten in de zorg. Kuijpers: “We zien veel verschillende toepassingen voor onze robots, en om een voorbeeld te noemen: een zorginstelling zet Maatje in bij iemand die dement is. Hij weet niet wat hij moet doen als er wordt aangebeld, en kan zich niet herinneren hoe de deur open moet,. Dankzij een eenvoudige koppeling met sensoren zegt Maatje tegen hem dat er bezoek is, en vertelt de robot wat hij moet doen om de deur te openen.”

Templates

Op technisch gebied is veel aandacht besteed aan de beveiliging, en is de robot officieel gecertificeerd. Ook is het gebruiksgemak toegenomen. “Dat is essentieel voor het gebruik van robots in de zorg”, zegt Kuijpers. “Mensen in die sector hebben weinig tijd, en al helemaal niet om zich ingewikkelde technologie eigen te maken. Daarom hebben wij voor de zorgrobot templates ontwikkeld die gericht zijn op bepaalde toepassingen, zoals angst en dementie. Die kunnen zo op meerdere robots worden gezet. Natuurlijk zijn ze wel aan te passen, maar het is eenvoudiger dingen te verwijderen dan om iets nieuw te programmeren.”

Toegevoegde waarde

Hij vervolgt: “De robots hebben echt toegevoegde waarde. Niet alleen gaan de kosten voor zorg omlaag, ook de leefomstandigheden verbeteren. De robot kan vertellen of bijvoorbeeld de temperatuur in orde is, en of het zuurstofgehalte van de lucht goed is. Maar ook kan de robot aangeven, en desnoods signalen sturen aan de zorgverlener, als het niet goed gaat met de client. Of de robot zegt tegen de client dat de planten weer water nodig hebben.”

Overheid en verzekeraars

Dat dergelijke oplossingen mogelijk zijn komt onder meer doordat de markt ook in financieel opzicht volwassener wordt. “Sensoren, bijvoorbeeld om beweging of temperatuur te meten en die data te communiceren met Maatje, zijn helemaal niet meer zo duur. Tegelijkertijd helpt het dat de Nederlandse overheid deze robot, die op zich ook niet zo duur meer is, accepteert als medische aftrekpost. En door het bewezen nut zijn er nu zelfs verzekeraars die overwegen de aanschaf van zorgrobots te vergoeden.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant