Home Bots & Business Red Hat en IBM voegen AI toe aan IT-automatisering

Red Hat en IBM voegen AI toe aan IT-automatisering

door Pieter Werner

Red Hat en IBM Research hebben Project Wisdom gelanceerd, een community-project dat intelligente natural language processing-mogelijkheden creëert voor de IT-automatiseringsindustrie. Het project gebruikt een model op basis van kunstmatige intelligentie om de productiviteit van ontwikkelaars van IT-automatisering te verhogen om zo IT-automatisering toegankelijker te maken voor IT-professionals met uiteenlopende vaardigheden en achtergronden.

Volgens IDC combineert 85% van de organisaties in 2026 menselijke expertise met AI, ML, NLP en patroonherkenning. Dit om bepaalde gebeurtenissen eerder in te schatten, waardoor werknemers 25% productiever en effectiever worden. Technologieën zoals machine learning, deep learning, natural language processing, patroonherkenning en knowledge graphs produceren steeds nauwkeurigere en contextuele inzichten, voorspellingen en aanbevelingen, stelt het analysebureau.

Project Wisdom is gebaseerd op AI foundation modellen die zijn afgeleid van IBM’s ‘AI for Code’. Daarmee geven gebruikers opdrachten in de vorm van een normale Engelse zin. De zin wordt vervolgens geanalyseerd en gebruikt om de gevraagde automatiseringsworkflow op te bouwen.

Dit alles wordt geleverd als een Ansible Playbook, waarmee allerlei IT-taken geautomatiseerd worden. In tegenstelling tot andere AI-gestuurde codeertools is Project Wisdom niet gericht op applicatieontwikkeling, maar op het vereenvoudigen van IT-complexiteit in een periode waarin het gebruik van hybride clouds sterk toeneemt.

Van menselijk leesbaar naar interactief

Om automatisering onder de knie te krijgen zijn aanzienlijke inspanningen, middelen en tijd nodig. Daarnaast is er een leercurve door de aanwezigheid van verschillende domeinen. Project Wisdom overbrugt de kloof tussen Ansible YAML-code en menselijke taal, zodat gebruikers gewoon Engels gebruiken om syntactisch correcte en functionele automatiseringscontent te genereren.

Een systeembeheerder die gewoonlijk on-premises diensten levert is hiermee in staat om met behulp van natuurlijke taal in andere omgevingen te bouwen, configureren en genereert daarmee Playbook-instructies. Ontwikkelaars die weten hoe ze een applicatie moeten bouwen, maar niet de vaardigheden hebben om die op een nieuw cloudplatform in te zetten, breiden met Project Wisdom hun vaardigheden uit in deze gebieden en helpen om het bedrijf te transformeren. Nieuwelingen op alle afdelingen genereren hiermee direct content terwijl ze nog basiskennis opdoen. Daarbij zijn ze niet afhankelijk van traditionele onderwijsmodellen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant