Home Bots & Business Nederland loopt voorop in AI-gebruik, maar kleine bedrijven blijven achter door gebrek aan skills en financiering

Nederland loopt voorop in AI-gebruik, maar kleine bedrijven blijven achter door gebrek aan skills en financiering

door Marco van der Hoeven

Volgens het rapport Unlocking Europe’s AI Potential – Netherlands Edition 2025 maakt inmiddels 49% van de Nederlandse bedrijven gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee loopt Nederland voor op het Europese gemiddelde van 42%. AI wordt ingezet in uiteenlopende sectoren, van microbedrijven tot grote ondernemingen.

Van de bedrijven die AI toepassen, geeft 88% aan dat dit heeft geleid tot een gemiddelde omzetgroei van 27%. Daarnaast zegt 71% productiever te zijn geworden, vooral dankzij verbeterde data-analyse, automatisering van routinetaken en een efficiëntere klantenservice. De investeringen in AI zijn het afgelopen jaar met 20% toegenomen.

Start-ups spelen een belangrijke rol in de toepassing van geavanceerde AI. Een derde gebruikt complexe AI-modellen, tegen 26% gemiddeld in Europa. Grote Nederlandse bedrijven integreren AI diep in hun kernprocessen: 19% doet dit volledig, terwijl het Europese gemiddelde op slechts 3% ligt. Microbedrijven blijven achter; 61% gebruikt AI nog vooral voor eenvoudige toepassingen zoals chatbots of kant-en-klare oplossingen.

Ondanks deze groei zijn er obstakels. Zo ziet 45% van de bedrijven een tekort aan digitale vaardigheden als een belemmering voor verdere integratie van AI. Bij microbedrijven loopt dit op tot 55%. Start-ups ervaren vooral moeite met financiering; de helft noemt dit essentieel om te kunnen opschalen, terwijl slechts 11% AI volledig heeft geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over regelgeving: 77% van de bedrijven weet niet precies wat hun verplichtingen zijn onder de Europese AI-wet.

Om deze positie te behouden, is volgens het rapport actie nodig. Onder meer betere toegang tot durfkapitaal, gerichte scholing in digitale vaardigheden en duidelijke wetgeving worden genoemd als voorwaarden om AI breder en dieper toe te passen. Zonder deze stappen dreigt een kloof te ontstaan tussen grote bedrijven en kleinere spelers, wat de economische kansen van AI in Nederland kan beperken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant